Adina Nyström

2011-05-31
12:23:00

Vindur Bilder del I

Jag var inte alls så aktiv med kameran som jag hoppades på i helgen tyvärr. Det blev väl lite för mycket nytt för att koncentrera sig på fotograferandet! Men ett par bilder har jag allt att visa, när jag kommer hem från Göteborg har jag dessutom förhoppningsvis fått alla bilder av Frida och Evelina, men tills vidare får ni nöja er med mina halvtaskiga bilder. Ett inlägg om tävlingen kommer när jag fått bilder också :)


2011-05-30
11:20:56

Dagens Ridning

Eftersom Kristin åker bort imorgon, och jag på onsdag så tänkte jag att det kan vara bra för Funi att få röra på sig lite för att få bort lite träningsvärk efter helgens tävlingar. Sagt och gjort. Jag rullade ut mopeden från förrådet vid 8.17 och sedan gasade vi ut till träsket. 9.04 stod jag innanför stallets dörrar med Funi och borstade lite snabbt. Jag tänkte att han ändå kommer vara helskitig när vi kommer hem så det är ingen idé att borsta i 40 minuter som jag annars brukar göra. Det fick bli en snabborst och sedan på med sadel och träns.

Ute var vi redan 20 minuter efter ankomst och det blev en kortis bakom bommen, red i alla gångarter men utan krav på form eller liknande. Lät honom sträcka på sig i både trav, skritt och galopp. På hemvägen provade jag tölten och den kändes klockren (dock kan jag tro att den säkert var lite travtaktig då han nästan alltid är det) så jag töltade nästan hela vägen hem. Gjorde övergångar till trav emellanåt för att sedan försöka hitta den där härliga tölten igen. Avslutade med skritt på långa tyglar sista minutrarna.

Det blev verkligen en kortis idag, på mopeden satt jag åter igen 10.12, alltså hade jag gjort klart allting i stallet på 1 timma och 8 minuter, dock glömde jag att rengöra betforhinken som jag användt i helgen. Får göra det sen.. skrubba skrubba


2011-05-29
21:40:26

Hemma

Nu är jag äntligen hemma efter helgens äventyr! Vid sex kom en nöjd chej och häst in i stallet med två rosetter i händerna - bilder får ni väl se senare.. :) Jag ska förklara lite mer utförligt om helgen och poäng imorgon eller på tisdag för nu ska jag fixa iordning inför morgondagens skola och stall.


Han ser ut att ha en überkort svans - vilket han inte har


2011-05-29
10:23:00

Ledighet för Hästarna

På sommaren brukar många låta sina hästar gå på bete en period, vissa hela sommaren medan andra bara ger någon månad eller vecka. Förra sommaren blev Funi sjuk och fick därför vila två månader under sommaren men om inte han blivit det hade han nog inte fått vila någonting. Personligen förstår jag inte varför folk låter sina hästar vila under sommaren? Visserligen förstår jag att många åker bort under sommarens vackra, varma dagar, man behöver inte fixa med foder, in & utsläpp och mockning av boxar vilket ger alla hästägare en lite större frihet att röra sig på.

Men varför låta hästen vila under sommaren egentligen? Sommaren är den bästa tiden på året att rida på, som skolelev har man hela sommarlovet att spendera i stallet, och även vuxna som jobbar har ett par veckors semester. Man kan rida vilken tid på dygnet som helst, det är ljust och fint, man badar och har det toppentrevligt! Så varför ska man egentligen låta hästana vila under denna underbara period för att sedan istället rida ut i januari när det är -25 grader kallt ute och man förfryser tårna bara för att hästen inte kan vila? Skulle det inte vara bättre att sitta i sadelkammaren och dricka en kopp varm choklad, kanske skritta ut någon tur barbacka bara för att hindra ridabstinensen lite?

Själv låter det mycket bättre i mina öron, på vintern klagar ändå bara alla på att det är kallt och jobbigt. På sommaren klagar alla som har sommarledigt från hästarna att de vill rida, så varför inte rida på sommaren och låte hästarna vila den kallaste vintermånaden? Det är trots allt under sommarhalvåret som alla tävlingarna är och under de kallaste månaderna är det oftast tävlingsledigt. När brukar ni låta era hästar ta sin ledighet?2011-05-27
09:29:00

Nu drar jag!

Bilen är packad, jag har kameran i ryggsäcken som jag bär med mig och lite matsäck att äta under färden. Mitt rum är städat och lämnat i en fin ordning inför helgen. Så nu åker jag ut till Funi och ska borsta ordentligt, packa de sista partiklarna och sen bär det av mot Skellefteå, åh så roligt detta kommer bli! Vi hörs på söndag eller måndag, får väl se om jag hinner skriva någonting på söndag. Ni får gärna fortsätta kommentera vad ni vill läsa om eller se så kanske vi kör en önskevecka till veckan om jag får in nog många förslag? Det vore väl någonting? Men då gäller det att jag får in nog många förslag också! :)


2011-05-26
22:32:36

Dagens Ridning

Idag blev det en repetition från måndagens lektion, hade på boots och värmde upp först i skritt med inslag av volter och flytta för skänkeln innan jag sedan travade igång på volt. Han bjöd på bra framåt men var desto mer på i handen. När han blivit lite varm i kläderna började vi med samma sak som i måndags, först skritt och ner i halt och försöka att han inte ska sträcka upp nosen i vädret för att sedan komma igång i skritt igen. Sedan ryggade vi efter halten och när det fungerade började vi samla skritten innan han fick sträcka ut och skritta på lite före vi gjorde halt igen. När det fungerade hyfsat töltade jag lite grand innan jag gick över till trav & galopp.

Övade massvis med tempoväxlingar och gångartsbyten för att han skulle lyssna på mig och göra vad jag bad honom om. Fattade galopp från skritt, ner i trav, galopp, halt, trav, skritt, galopp osv. Han verkade fatta vinkeln idag och var snabbare på att stanna. När det fungerade bra skrittade jag av och gick in igen. Svettig blev han, men samtidigt gör det ingenting att bli svettig. Det blir jag efter varje basketträning så varför ska inte han kunna bli det före en tävling?

När jag kom in kollade jag om han fått några sår i munnen då jag behöver ta väldigt mycket i honom när jag rider med boots. Tyvärr har han fått ett litet sår i vänster mungipa men smorde in det med hästsalva och sedan ska jag smörja med vaselin innan jag rider för att bettet ska glida bättre.

Imorgon kommer Evelina med familj och hämtar mig vid 13 tiden eller liknande, så vi är väl kanske framme vid 15.30 eller liknande. Då ska vi rida lite och känna på banan, men inget krävande då precis. En lightversion av dagens pass typ. Någon galoppfattning och avsaktningar till skritt. Det är väl vad jag behöver träna mest på tror jag.


2011-05-26
19:21:29

Vinnarna Är ..

Eftersom enbart 3 personer skrev en fråga så blev det lite tråkigt att lotta ut vem som vann, men eftersom att jag hade 2 st kvar som behöves förbrukas ikväll så blev det Emma & Natalia som vann! Dock om de inte kommenterat med sin mailadress innan klockan 10 ikväll är det först till kvar som får de två återstående. Så kommentera min blogg och skriv in er mailadress i mailadressfältet så får den förste som kommenterat med mailadress en inbjudan ikväll! Nu ska jag åka på träning, inlägg om dagens ridning kommer senare ikväll. Hinner inte nu.


2011-05-26
12:23:00

Önskar ni någonting speciellt?

Är det någonting ni önskar att läsa om? Jag åker som sagt till Skellefteå och tävlar imorgon men om ni är snabba att tipsa om vad ni vill läsa kanske jag hinner förbereda något sådant inlägg innan vi åker. Evelina kommer ha med en dator dit ner, men bara för det kommer jag inte garantera att jag bloggar. Ska nog försöka hålla mig tills jag kommer hem mer bara av principer. Något tidsinställt inlägg kanske kommer upp, vi får se.. :) Men, är det någonting speciellt ni önskar läsa om? Redigeringfilm fick jag förslag på förra gången jag frågade, men det har jag inte lyckats fixa än. Det får bli till sommaren. JAG LOVAR!

glöm för Guds skull inte att ställa en fråga. Avslutas ikväll!


Evelina lekte med min kamera sist vi träffades och får stå för bilden.. hihi


2011-05-25
16:11:40

Brandutbildning

Idag har alla som ska jobba i skärgården haft en brandkurs. Vi har gjort explosioner, släckt bensin som brann, släckt elden på en brinnande person osv. Intressant och lärorikt faktiskt! Var mycket som jag verkligen insåg vilken sne syn man har. Visste ni t ex att bilar inte kan explodera? Eftersom bensin börjar bara brinna när det är 2-8% bensin till 92-98% luft. Och vid en explosion behövs det ännu mindre mängd bensin i motsvarighet till luft, tyckte han pratade om att det är en kork bensin i en vanlig bensintank (ca 60-80 liter) som behövs för att det ska explodera. Men är tanken full/halvfull/har en del bensin i sig så finns det ingen chans till att en explosion sker som det gör i filmer stup i kvarten. Trodde du att bilar kunde explodera?


Bildkälla


2011-05-25
14:11:00

Bustur

I söndags tog jag och Kajsa en liten tripp runt byn i stugan, solen höll på att gå ner. Myggen hade inte kommit än och det kvittrade av fåglar. Det var verkligen mysigt, och att katten följer en som en hund är bara för sött också.. :')


2011-05-24
19:26:00

Packdag

Jag är i god tid, antar att jag är nervös. Men packlistan är i alla fall framme, jag packar ner alla tävlingskläderna utom kavajen som hänger på dörren och skorna som står på hyllan. Bättre att vara klar i tid! På torsdag åker jag ut till Funi och packar de mesta av hästsakerna. Typ täcken, borstar och boots mf. Men tills vidare får jag lugna min nervositet här hemma! Bäst att göra lite nytta nu. Föresten kan ni se hur tråkigt mitt rum är, fick världens idé att bygga en bildruta som jag sett många har, hade varit så fint.. :') Får se om jag tar tag i det till sommaren, det är trots allt 1½ år sedan vi flyttade in... Men nu - dags att fortsätta packa!


2011-05-23
19:19:52

Perfect Sit
Detta hade inte varit allt för dåligt att vinna, min sits är långt ifrån rätt! Tävlingen finner du hos www.twolivesonepassion.se

2011-05-23
17:43:00

Fotokurs för Mödrar

Nu har jag hållt en kort fotokurs för mor min, hon är ganska lättlärd om än att hon säkert kommer glömt allting imorgon. Jag behöver någon fotograf när jag åker till Skellefteå! :) Jag får väl ställa in alla inställningar och sedan får hon väl stå och bara hålla inne knappen så blir det nog bra!

Föresten vill jag också meddela att tävlingen kommer avslutas 26 maj, alltså på torsdag och hittils är det två personer som lämnat in en fråga. Finns det verkligen ingen fråga ni undrar över?


Taylor & Michelle, Josefins värdbarn - saknar dem!


2011-05-23
15:59:21

Lektion för Sylvia

Nu var det dags för lektion igen! Boots på dessutom. Började med att skritta igång honom på egen hand, flyttade för skänkeln på volt och skrittade vidare när han släppte. När Sylvia kom travade jag igång lite på volt, böjde honom i halsen och för att han skulle gå lång och låg. Efter några varv på volten i båda varven började vi med samling.

Skritt rakt fram efter fyrkantspåret > Halt > Rygga > Skritt. När han gjorde det med lite energi började jag efter ryggningen samla honom och sedan fick han länga för att sedan göra halt och rygga igen. Tänkte på att försöka få honom att stanna lång och låg i formen även när jag gjorde halt, satte igång honom eller ryggade. När det nästan gick bra övergick vi till att från halten, samla skritten och sedan börja tölta.

Funi har en tendens till att bli travaktig i tölten och när han blir travtaktig, det är när rumpan och ryggen är helt borta. Därför fick jag idag tänka "passtakt, passtakt, passtakt" bara för att då jobbar han bättre med bakdelen och jag får en bättre takt. Det där med att känna travtakt tror jag har försvunnit lite från mitt närminne. Men nu måste jag skaka fram det! Dock när jag hade boots idag blev det mycket jobbigare att rida in bakdelen.

När jag hittade takten bättre, och kunde hålla den på rakt spår ett bra tag vilade vi lite innan vi sedan red ett fyrgångsprogram för Sylvia. Hon coachade mig under tiden som jag red, berättade när han gjorde som han skulle så jag fick in känslan för rätt takt, travtakt och passtakt. Sedan jobbade vi lite på bristerna jag visade i programmet, vilket var avsaktningar + galoppfattningarna. Att få honom att gå bra direkt och inte låta det ta en hel långsida innan jag ridit in honom. Få honom att skritta lugnt efter galoppen trots kort tygel och även tempoväxlingar i trav. Han var jätteduktig på att ta trav efter galoppen, inte en gång fick jag tölt och han stressade inte heller iväg i galopp så fort som han fick chansen. Okejdå, någon gång men mycket bättre än normalt!

Jag är jättenöjd med dagens pass, imorgon rider Kristin och sen ska jag väl se om jag hinner rida en dag till innan tävlingen. Nu känns allting positivt inför tävlingen! Åh vad jag längtar! :)


Gammal bild, men jag har inte hunnit fotografera några nya på senaste tiden.


2011-05-22
19:35:25

Tillbakablick

Var som sagt hos Natalia idag och peppade och hjälpte med några småsaker till hennes blogg. Vi åt bullar, pratade och hade det trevligt! Och dessutom fick jag bilder som hon fotograferade på mig och Funi för över ett år sedan som jag först idag fick se, hihi. Lite försenade - men bättre sent än aldrig! Vad jag kan se är de fotograferade den 30 mars 2010 vilket kan stämma.. :)


Foto: Natalia, Funi passar inte i blått, absolut inte.. (;


2011-05-22
09:21:34

Äventyr!

Solen skiner, frukosten var god och nu bär jag snart av mot Natalia! Ska hjälpa henne lite med bloggen, får väl se vad mer vi hittar på. Hoppas ni får en toppendag!


Natalia och hennes häst Bolli, sommaren 2009, under en lektion med Sylvia


2011-05-22
00:39:33

Underbart

Idag har jag sprungit en mil, förstår ni hur långt det är? Okej det är inte såå långt. 1 timme och 7 minuter tog det i alla fall. Sedan har jag varit i stallet och kollat läget, fodrat kväll och hunnit se Pirates 4 i 3D! Fullproppad men rolig dag, avslutad med detta fina klipp.. thihi


2011-05-20
22:29:00

Dagens Ridning

(lite försenat, menmen) Red ut med Madde, Sussie och Fia. Hade egentligen behövt böja lite på banan, men när man väl får sällskap av så många vill man inte gärna böja på banan. Därför gav vi oss ut i det strålande solskenet! Funi kändes pigg och på tårna, flyttade lite när vi väl kom upp i ledning så han kunde slappna av. Han släppte bra och då fick han gå framåt. När vi alla skrittat igång en stund ökade vi tempot lite. Jag jobbade övergångar mellan trav och tölt, försökte använda mycket vikt vid samling osv. Han lyssnade bra, om än att övergångarna till trav inte är det lättaste när man är upphetsad.

Fattade galopp och efter galoppen fick jag trav och inte tölt, om än en något stressad sådan, de andra kom ikapp oss galopperandes så det var väl lite jobbigt antar jag. Jobbade fler övergångar mellan tölt och trav för lydnadens skull. Sedan när kroppen var uppvärmd började jag be om lite mer samlad tölt. Han lyssnade fint, lättade i munnen, takten var helt okej. Efter en till galopp vände Fia & Madde under tiden som jag och Sussie red upp i skogen lite, travade, gick över stockar i serpentinbågar för att böja och få hästarna att lyfta på benen. Sedan vände vi hem igen.

Nu när vi var två tränade vi på att bli omridna, att stanna och vänta in signal är någonting både Funi och Djarfur kan behöva träna lite på. Men i mitt och Funis fall är det nog jag som behöver bli mer konsekvent, Djarfur är inte 18 år som Funi precis och är under inridning. Töltade/travade sandslingan där vi normalt brukar galoppera, gick väl sisådär. Lite för mycket vilja i hästen kanske, men hellre det än en häst som inte går fram :)


2011-05-20
10:22:00

VÄNNER ♥

Jag är glad att jag har så många toppenbra vänner som stöttar en i vått och torrt! Tack, ni betyder allt! ♥


Föresten börjar det bli grönt i träden nu, helt underbart!


2011-05-19
14:40:00

Lyssna på Eliten

Har du svårt att göra vad du har tänkt göra, typ läxor? Lyssna på Charlie!


2011-05-19
13:26:19

Dimma

Vi har en jättefin dimma idag, trots att vädret egentligen är skit - så ger det en häftig effekt!


2011-05-18
19:10:52

Vem ska trösta Knyttet ?
Här kan ni se fler bilder

2011-05-18
17:18:08

VINN EN INBJUDAN TILL BLOGGSVAR

Skulle du vilja ha en frågelåda som jag har där andra kan skriva frågor till dig? Nu provar jag på att ha en tävling, skriv så många frågor du vill, sedan kommer jag lotta ut en fråga, först från en av sidorna och sedan ett nummer på den sidan via random.org för att få fram den mest rättvisa vinnaren. Så, nu är det bara att börja fråga!

Tävlingen avslutas när jag fått in en del frågor, men efter jag varit på tävlingen nästa helg skulle jag tippa. (30/5)


2011-05-17
22:08:11

Dagens Ridning

Efter gårdagens fyspass i backarna blev det ett lättare pass på banan ikväll. Började med den sk. Atliuppvärmningen, skitt på volt och när han stretade flyttade jag bakbenen tills han släppte och sänkte sig. När han jobbade bra och gick i en stadig form började jag trava. När han stretade gick vi ner i skritt och flyttade för skänkeln. Jag tror han var lite småtrött efter gårdagens pass och orkade inte streta så mycket, han skötte nämligen allting galant!

När han travade på i en stadig form och jobbade bra med bakben och rygg vid tempoväxlingar och voltbyten red jag lite snett igenom med skänkelvikning på diagonalen innan jag började tölta. Flyttade lite mha vikten och mjukade även upp lite med serpentiner. Flyttade lite på volt i tölt och skritt emellanåt för att få honom att slappna av.

Avslutade med att hoppa av och flytta för skänkeln från marken, han var riktigt duktig och släpade inte hovarna lika mycket som tidigare - dock märkte man när han blev trött och började släpa hovarna i marken mer och mer. När han inte släpade dem efter sig avslutade jag och gick in.

När jag red regnade det, och efter ett tag kom världens regnbåge upp! En hel en, hade tyvärr inte med kameran så jag kunde fotografera, men fin var den ska ni veta!


Bild från förra våren, nu är han åtminstone inte lika smal


2011-05-16
20:44:25

Dagens Ridning

Vill bara börja att säga - Ingefära hjälper mot rösten! Idag kunde jag sjunga mer som jag brukar - om än att det blev lite liknande målbrottsproblematik mellan varven.

När vi var färdiga med alla föreställningarna tog jag bussen ut till träsket. Det hade regnat så Funi var sådär lite lagom blöt när vi klev in i stallet. Blev en snabborst då jag ändå inte kunde få ut så mycket av borsten. Hoppade upp och red ut, han kändes lite ostadig i formen till en början men när jag fick igång bakbenen blev det bättre genom skänkelvikningar.

Sedan började vi klättra upp för sandbackar i skritt och galopp för att förbättra rumpmusklerna. Sedan galopperade jag uppför en lite mindre brant backe, han gick över vattenpölar utan att tveka både i skritt och tölt! Ni som läste min blogg i somras kanske minns hur jag fick tjorva för att få honom igenom vattenpölar förra sommaren? Nu var det dock inga större problem vilket kändes jättebra!

Efter kanske 25 minuters klättring i intervaller återvände vi hemåt, galopperade lite på planmark, travade och skrittade av. Svettiga kom vi in, lät honom äta och beta lite gräs. Kändes som en positiv tur, får se när jag rider nästa gång, om det blir imorgon eller på onsdag, då är det dags för ett uppmjukningspass på banan!


2011-05-15
20:10:48

Snusmumrikar ♥

Hemma efter en heldag på Kulturskolan! Jag har haft talförbud hela dagen (och har det fram till imorgon) och ätit massvis med färsk ingefära för att vila och reparera rösten. Själva föreställningarna gick bra, jag blev väldigt rörd när Calles mamma kom fram till mig efter föreställningen och sa att hon hade gråtit när jag sjöng.. Tack! Åh vad jag kommer sova så gott inatt! Och alla har varit supersnälla idag när min röst tjorvat, masserat och varit helt toppenbra - Massvis med kärlek till er! Jag ger igen sen! ♥

Nu ska jag sätta mig och se lite VM Final, sen kanske det blir P.S I Love You som visas på trean om en timma innan jag somnar in för natten. Kvällen förblir tyst (förutom alla snyftningar till filmen) och imorgon har vi två föreställningar för barnen. Sen kanske fler bilder kommer från själva föreställningen om ni har tur :)


Alla fina snusmumrikar ♥ Tobias - Calle - Jag - Anton


2011-05-15
08:11:28

I Knyttets Värld

Nu åker jag till kulturskolan, det är nyligen dags för föåresällningen! Jag kan inte förstå det. Tyvärr har jag dragit på mig en brassarförkylning så vi får väl se hur det går, det är trots allt det sista vi gör, om rösten försvinner nu gör iofs ingenting efter detta. Bara jag klarar av morgondagens föreställningar också.. Att jag ha tre tal i veckan får bli som det blir, då har jag i alla fall någonting att skylla på.. ;)

Men jag hoppas ni får en toppendag! Nu hoppar jag väl snart på min moped och brummar iväg..:)


2011-05-13
21:02:43

Tovääh

Nu ska jag och Tove se på Casanova i uppdrag av Anton, nu är det hans tur att se P.S I Love You sen.. (y)


2011-05-13
11:43:00

Nostalgi
S-S-S-S-Stöövlar som fixar allt! Stööövlar som fixa allt! (DAM DAM DAM DAM DAM) (paus) Det är mina Önskestövlar!
Korven Korven Korven kom!
Jag städar jättebra - jag lägger allting överst!

Åh! Nostalgikänslan här, första citatet är såklart från Williams Önskestövlar (som tyvärr inte finns att lyssna på svenska på youtube..) och de andra två det Kråkan i Mamma Mu som står för - helt klockrent, fantastiskt, underbart! Åh.. Nu ska jag somna in i mitt nostalgiträsk..


2011-05-12
19:21:00

Dumt, Korkat, Idiotiskt

Som ni kanske redan visste om mig så tog jag hand om Funi vintern/våren 2008. Sommaren 2008 fick jag ta hand om Funi och rida honom hur mycket jag ville i en vecka då Kristin skulle åka till sina släktingar i södra Sverige. Jag såg verkligen jättemycket fram emot detta. Jag gjorde en planering och sa att jag skulle rida lördag, måndag, tisdag och sedan kanske fredag och söndag. Jag skulle ha besök tis-fredag och sedan fredag-söndag och fick inte åka till stallet när vi hade gäster.

På lördagen kom mina kusiner ut och det blev god middag och allting så jag tänkte att jag ska ju ändå rida resterande dagar. På måndag morgon när vi skulle åka till stallet spöregnade det när jag vaknade och jag blev lat och orkade inte åka ut - "Vem vill rida när det regnar" tänkte jag. Tisdag morgon var jag heltrött och orkade inte rida, vi skulle hämta min tremänning på flyget vid tolv så om jag skulle hinna rida behövde jag åka vid åtta. Men den dagen sket sig också. På fredagen orkade inte mamma skjutsa ut mig, jag var för liten för mopeden och våra andra gäster skulle snart anlända. Helgen gick och Funi fick stå. På söndagen när de åkte hem for jag ut till stallet för att åtminstone hinna rida honom en gång.

Men denna vecka har gnagt i mitt samvete hela tiden. Jag hade verkligen velat rida hela veckan - men så blev det inte. Det är en av anledningarna till att jag åker ut till Funi nu, oavsett väder. Det går inte att skippa bara för att vädret inte håller, ibland måste man rida även när man inte vill. Det kan vara mysigt att rida när det regnar också. Jag måste väl bevisa mig själv att jag är ansvarsfull och klarar av att ta hand om häst.


Jag och Funi, ridlägret -08 (som ni ser har jag samma skor än idag! Kanske dags att byta)


2011-05-12
16:07:34

Förberedelserna Pågår För Fullt

Nu är vi på gång! Detta känns så bra, skickade in anmälan till tävlingen i tisdags och igår fick jag ett svar av Pernilla som är tävlingsansvarig att hon mottagit min anmälan. Det känns jättebra att de svarar så man får en bekräftelse! Annars hade jag gått runt och oroat mig för detta. Kristin har kollat igenom min packlista och lagt till en del saker, och även tagit bort en del som var lite onödiga. Nu är vi på gång och jag är taggad! Om 15 dagar smäller det!


2011-05-11
19:55:42

Vinn Lamicell Schabrak

2011-05-11
19:07:32

Dagens Ridning

Idag fick Funi sina tänder skrapade och vaccinerades, därför blev det inget hårt pass på banan utan mer ett lättare styrkepass efter vägen. Red ut med Madde och Susanne vilket alltid betyder extraenergi för Funi. Han var riktigt pigg och lyssnade bra i början, sen efter första traven blev det väl lite väl mycket tempo ibland. Det var meningen att vi skulle trava sandslingan men det blev tölt hela vägen, det är svårt att få honom att trava när han väl börjar stressa upp sig.. När vi kom ut på vägen igen efter sandslingan gick det bättre att trava. Töltade lite och när vi kom till en backe ville jag ha trav före galoppen men då galopperade Susanne om oss och det blev väl inte som jag ville precis. Funi drog iväg efter dem så det blev väl en hel del dragkamp om att stanna. När han väl stannat skötte han sig bättre.

På vägen hem lät jag Madde och Susanne rida iväg före mig för att han skulle vänta på mig och lyssna. Samlade skritten lite innan jag började med tempoväxlingar i tölt. När han hade de andra framför sig ville han verkligen fram vilket gjorde att motorn var igång och jag kunde få till takten riktigt bra. Han var väl inte så jättepositiv till att sänka tempot när jag ville det utan ville väl helst galoppera ikapp de andra men jag höll honom i skinnet och han skötte sig riktigt bra. Jobbade tempoväxlingar stor del av hemvägen då han var så pass uppstressad att jag inte fick någon trav och då är det bara att trycka ihop honom ännu mer för att han ska vilja trava. Ingen idé att låta honom tölta iväg i högsta tempot bara för att han kanske kommer börja trava nej. Då gör man det jobbigt för att han ska vilja sträcka ut halsen och trava vilket han tillslut också ville.

Trots omständigheterna och våra små kamper idag är jag ändå nöjd. Han jobbade på bra trots att han kanske egentligen ville springa ikapp de andra, rida först och inte bli omriden. Vi måste öva lite på att bli omridna tror jag, det är jätteviktigt till tävlingarna om någon annan häst kommer och rider om oss i full fart - då ska han fortfarande lyssna på mig.


2011-05-10
16:38:57

Duktig Chey

PUH! Nu har jag skrivit en packlista som jag skickat iväg till Kristin för kontrolläsning, maten är på G och nu ska jag börja skriva på mitt tal som ska hållas nästa torsdag. Ikväll är det träning och sedan kanske ytterligare lite mer talskrivning? Vad ska ni göra ikväll?


Åh.. Saknar alla jag mötte hos Josefin! (På bilden, Josefin, Malin, Taylor & Michelle)


2011-05-09
21:34:05

Dagens Ridning

Nu jobbar vi på för fullt! Funi behöver allt han kan få inför tävlingen om tre helger så idag jobbade vi mycket lösgörande. Få honom att arbeta med bakbenen och lätta fram. Man märker redan en stor skillnad från tidigare, trots att det bara är en vecka sedan vi fann kämparglöden igen och började jobba mer ordentligt igen. Började med att skritta några varv på något längre tyglar, gjorde några volter innan jag sedan återgick till vad vi gick igenom på lektionen förra onsdagen, volt tillbaka i sluta.

Det märkte att fler knappat fallit på plats sedan sist, nu klarade vi av slutavändningarna i vänster varv, höger varv var väl ungefär som det vänstra var i onsdags. Men en klar förbättring! Sedan försökte jag mig på samma sak i tölt men fick inte riktigt till det, inte ens när jag gjorde en bakdelsvändning i tölt gick det bättre.. Fick inte till samma känsla som på onsdagslektionen. Började därför tölta på volt och flyttade rumpan. Red på en inre fyrkant och gjorde en framdelsvändning i hörnen för att få igång bakbenen. När det gick bra flyttade jag lite på en volt också i båda varven.

Nu släppte han bättre och då övergick jag till trav på volten. Han sänkte sig stadigt och det gick jättebra att rida i åttor och på vanliga volter, härligt! Galopperade lite som avslutning och försökte få trav efteråt vilket han inte alltid är så pigg på. Men idag gick det bra! Skrittade av en lång stund efter det.

Idag hade han en mycket stadigare "form" och tog bättre stöd mot bettet i traven, tölten var inte riktigt lika bra. Han var lite småtrött i sidoförflyttningarna. Galoppen har varit bättre, men det kommer väl. Han har kanske lite träningsvärk.


2011-05-09
07:47:46

Trubbel

Igår fungerade inte blogg.se för mig vilket ledde till att bloggning blev helt omöjligt. Men min blogginspiration har ändå inte varit på topp så det var väl ett bra tillfälle för blogg.se att lägga ner.. :) Jag har i alla fall tillbringat ungefär 10 timmar på kulturskolan för att repa inför vår föreställning som äger rum nästa helg (!), jag körde moped till min kusin på lördagkväll och sov över där. Men på morgonen så startade den inte. Tändstiftet var trasigt och sedan gick kopplingsvajern av när vi försökte få igång den. Den är inte min favorit just nu.

Nu åker jag till skolan, ska klätta hela förmiddagen för att sedan återvända till skolan. När skolan är över åker jag och mamma ut till träsket. Lär väl bli ett dagens ridning inlägg ikväll, men inte så mycket mer.. :)


2011-05-07
11:52:00

Somewhere Over The Rainbow

2011-05-06
19:33:05

Dagens Vuxna

Detta är vad mina föräldrar gör just nu, ojojoj


2011-05-06
19:26:12

Bajsprat

Igår var jag och sålde toapapper, mina favoritöppningsrepliker var dessa:

Bajsar ni här?
Lova att inte bli arg på mig...
Jag har en skitbra idé

Vilken var eran favorit?


2011-05-06
18:07:22

Dagens Ridning

Idag hade Atli kurs på ridbanan vilket ledde att jag och Funi fick ta en tur ut på vägarna. Började att flytta i skänkelvikning, öppna och sluta efter vägen för att få honom att jobba med bakbenen och sänka sig. Efter det försökte jag mig på övningen jag gjorde med Sylvia - det var dock lite trångt nu i början, får väl ta och prova det sen i framtiden när han mjuknat upp sig lite mer. Istället tänkte jag tillbaka på hur jag gjorde i höstas - framdelsväningar.

Började med framdelsvändningarna och försökte få honom att inte släpa hovarna efter sig utan lyfta på dem vilket inte gick sådär jättebra men mot slutet skrapade det inte lika mycket i marken som de gjorde i början. När han släppte i munnen fick han gå framåt som belöning och när han bet tag igen blev det framdelsvändingar igen. När det började släppa i skritten töltade jag på rakt spår mellan framdelsvändningarna. Flyttade även lite på rumpan i tölten också.

När det gick bra började jag övergå till lite mer tempoväxlingar för att få mer energi att samla ihop för att få en bättre takt och aktion. Vände och gjorde fler tempoväxlingar och nu när hemmet fanns åt rätt håll blev det ännu tydligare tempoväxlingar. När vi kom till starten på en skogsstig som leder till galoppbacken som jag ska rida till snart så vände jag upp där för att klättra lite efter en mindre, mer brant sandbacke. Funi flåsade som bara den, red upp och ner tre gånger i galopp och sedan hoppade jag av och skrittade upp en sista gång innan vi gick hemåt.

Hoppade upp när vi kom ner på vägen igen och gjorde lite travtempoväxlingar för att få under bakbenen, han fick till riktigt bra tempo och motor men ingen vidare form dock. Red upp bakvägen runt Sylvias hus och galopperade upp för att sedan trava och skritta av. Lagomt svettig kom vi in i stallet, skön tur!


2011-05-06
13:46:00

Double Dan Horsemanship


2011-05-06
11:31:00

Evelina och Thytur del II


2011-05-05
17:00:44

För Stor/Liten Ryttare

När det kommer till storleken på ryttaren i jämförelse med hästen tycker jag faktiskt att stor del av alla ryttare är på tok för små för sina hästar. En lagom storlek är att fötterna ska vara vid hästens mage eller en bit under enligt mig. Inte mitt på hästens mage som det allt för ofta är? En ryttare som är för liten kommer ha svårt att få in hästen mellan hjälperna och kunna rida hästen på rätt sätt, om den är lite längre kommer den komma åt hästen mycket lättare. Nu säger jag inte att ingen kan rida sina stora hästar, för det kan en hel del - men det krävs en mycket bättre ryttare för att klara av att rida in en för stor häst mellan skänklarna.

Många tycker att det är djurplågeri att rida islandshästar. Jag kan hålla med om att vissa manliga ryttare är för stora för sina hästar, men uppenbarligen håller islandshästarna? Att sätta en isländsk man på en connemara 140 i mankhöjd hade säkert också orkat och hållit. Om inte så ser vi att islandshästarna är byggda för att bära tyngre personer och då behöver inte vi diskutera längden på islandshästryttare igen. Vad tycker du är "the perfect match" mellan ryttare och häst?


Detta tycker jag personligen är rätt längd på ryttaren i förhållande till hästen, längre går bra - men så mycket kortare ska man nog inte vara.


2011-05-04
18:04:23

Lektion för Sylvia

ÄNTLIGEN var det lektionsdags igen! Sist jag red för Sylvia var väl ungefär 5 månader sedan, i början/mitten på december, vilket är på tok för lång tid.. Började med att skritta igång och Funi var väl ungefär som vanligt. Sylvia bad mig korta tyglarna, hålla händerna stilla och börja flytta för skänkeln på volt. När Funis bakben började arbeta släppte han lite i munnen och jag fick ge efter. Sylvia gav oss lite bakläxa - Funi har stelnat till nu igen.

Efter att jag flyttat lite för skänkeln och han började släppa lite började vi med en ny övning som varken jag eller Funi testat förut. Vi red efter fyrkantsspåret i skritt i vänster varv och gjorde sedan sluta med ansikte och rumpa in mot mitten och flyttade med hjälp av vikt och ytterskänkel honom på en volt i just vänster varv. Alltså lite som att göra en bakdelsvändning men man lirkar in huvudet så det blir sluta istället för öppna. Detta var superkrångligt och varken jag eller Funi fick till de första försöken. När det gick hyfsat i båda varven började vi tölta.

Nu blev det hela mycket krångligare - men ändå lättare på en punkt då det blev bättre energi. Då jag absolut inte fick till slutan här så började vi med en vanlig bakdelsvändning/öppna i tölt. Korta tyglar, stilla händer och ge efter när han ger efter. Vi drar inte ner honom, utan vi håller stilla och belönar när han sänker sig - och han sänker sig för att vi får igång motorn bättre i vändningarna. Efter ungefär 20 minuters snurrande på dessa tillbaka-volter började det släppa lite bättre i det svåra höger och det lite bättre vänstervarvet.

Började då kräva lite mer sluta av honom i åtminstone vänstervarvet och det gick väl hyfsat. Menmen, jag förstår hur mycket jag måste träna nu inför tävlingen. Får lite ångest typ. Måste försöka trycka in ett till pass med Sylvia för att få lite mer tips - det kan verkligen behövas.. Men det positiva med detta pass var ändå att jag fick in en bra känsla som jag kan sträva efter nu de sista tre veckorna som är kvar innan det är tävlingsdags, bara att köra stenhårt nu de sista veckorna!


för långa tyglar *KLAPP KLAPP KLAPP* för långa tyglar *KLAPP KLAPP KLAPP* för långa tyglar


2011-05-04
11:43:00

Evelina och Thytur

Ytterligare några bilder från min och Evelinas fotorunda, de är så fina - tycker inte ni det också? Ville för den delen meddela att jag precis slutade, bara för att göra er avundsjuka!


2011-05-03
21:51:02

BLOGGTÄVLINGAR

Klicka på bilderna för att komma till tävlingarna :)


2011-05-03
20:57:34

VILKEN MAN ♥

Paolo Nutini - Vilken man alltså! Jag smälter ♥ Ta del av mästerverket

 


2011-05-03
15:01:00

Rida Alternativ Dressyr

Jag tycker allmänt när jag läser hästbloggar att de flesta rider alldelens för mycket på ridbanan och när de väl rider ut är det lekturer med massvis av galopp osv. Det är absolut ingenting fel med detta, men jag tänkte ge några exempel på övningar man kan göra ute i skogen så att man kan få hästen lösgjord på samma sätt som om man red på banan. Att kunna träna i skogen gör vardagen roligare och mer varierad.

Till och börja med kan du alltid flytta för skänkeln över vägen, öppna, sluta, skänkelvikning, små serpentiner om vägen är lite bredare och du har en mindre häst. Kommer du till en korsning eller vändplan kan du alltid jobba lite volter där.

I skogen kan du rida volter runt träden, få hästen att böja ordentligt i hals och kropp men glöm inte att rakrikta mellan träden. Du kan på så sätt rida serpentiner eller åttvolter osv. Ofta kan marken vara lite ojämn, men skritt runt träd är bra. Trav kan man alltid prova om träden inte är så nära inpå varandra och om underlaget tillåter. Hittar du ett nerfällt träd kan du alltid gå i serpentiner/volter över trädet, få hästen att böja ordentligt men rakrikta över stammen. Då måste hästen använda benen mer när den går över och mjukas upp i dina små serpentiner - en mycket bra, jobbig och lösgörande övning!

Det finns alltid backar som man kan klättra uppför och nerför. Om det är brant kan du hoppa av och gå bredvid hästen eller så sitter du på. Se till att alltid skritta nerför backarna för att inte slita onödigt mycket på hästens framben. Om backen du ska uppför är riktigt brant ska den helst inte ridas i trav eller tölt. Galopp eller skritt är det som gäller då trav är väldigt påfrestande. Tyglarna ska vara lösa så att hästen kan röra huvudet för att underlätta och du ska sitta lätt framåtlutad. Du får absolut inte hamna i bakvikt då er balans kan rubbas och ni tippar bakåt.

Om du rider med någon annan kan ni öva tempoväxlingar. Ni rider på led i t ex kort trav, sedan ökar den som är bakom dig och rider om dig för att sedan sakta ner till kort trav och du rider om den i ökad trav. I denna fas jobbar ni både tempoväxlingar och även att din häst ska lyssna på dig och tåla att bli omriden. Denna övning kan göras i alla tempon. Ni kan även träna på att rida bredvid varandra och hålla samma tempo. Det blir svårare desto fler ni blir.


Bild på mig, Evelina och Sara Ö ridläger 2009. Här rider vi bredvid varandra på en volt, mycket bra övning


2011-05-02
21:49:49

Byta inriktning på bloggen?

Direkt efter stallet drog jag igång mopeden för att se om den kan vara ett alternativ att köra på onsdag så jag hinner rida lektion, och attans så kul det är att köra! Alltså.. Jag satt typ och asgarvade hela tiden, ni kanske kan tänka er att ni rider på en asflott häst, t ex Totilas. Nog för att min moped inte är speciellt flott, den går inte speciellt fort eller så. Men jag gillar den i alla fall ♥ ♥

Så, vad säger ni - Ska jag byta inriktning på bloggen på bloggen och skriva om min guldiga Puch Dakota, skriva om hur jag har kört för dagen, när jag har tvättat den osv? Skämt åsido, men den är fin i alla fall


Min första puch som fortfarande är orenoverad, just nu kör jag pappas som är i bättre skick


2011-05-02
21:33:05

Dagens Ridning

Idag var det dags för ridning på ridplan då förra veckan enbart bestod av uteritter för både mig och Kristin vilket inte var så konstigt, det var strålande sol och stigarna i skogen hade tinat bort. Så idag behövdes en ordentlig genomkörare. Började att skritta runt fyrkantsspåret med inslag av volter mha vikt och blick. Tänkte på att följa med ordentligt med sitsen för att medföra energi till Funi och inte vara bromsande i mitt säte. Vad han behöver är energi, energi och mer energi.

Sedan började jag gå i kringelkrokar, framdelsvändningar och bakdelsvändningar använde jag mig av i vändningarna. Tänkte på att använda min vikt och blick så mycket som möjligt och att ben och händer bara är sekundära hjälper som Atli informerat om. När han lyssnade bra började jag flytta i skänkelvikning mellan mitt- och kvartslinje.

När allting satt i skritt gjorde jag även den sista övningen i tölt och även en del serpentiner. I serpentinerna tänkte jag på att rakrikta honom ordentligt på raksträckorna och driva igenom kurvorna för att han skulle ha energin i behåll. Sedan gick jag ner i trav, travade på volt och gjorde sedan övergångar galopp - trav. Funi brukar ofta stressa sig igenom fattningar och när man saktar av välja tölt / grisepass istället för trav vilket inte är populärt. Så detta jobbade jag mycket på idag och det blev mycket bättre.

Avslutade när han jobbade på bra, skrittade av ett bra tag innan jag gick in och gav honom kraft. Pratade med Sylvia så mest troligt blir det lektion på onsdag, välbehövt!


2011-05-02
15:05:57

Light

Imorse när jag klev upp såg jag ett magiskt sken utanför fönstret. Okejdå, inte magiskt, men allting var faktiskt svart förutom en liten del som var upplyst av solen, ganska häftigt faktiskt!


2011-05-02
10:25:00

Tralala Lilla Molntuss


2011-05-01
18:14:45

Ni Är Underbara!

Jag tackar så jättemycket till Fredrika och alla andra som kommenterat så snälla saker senaste dagarna. Det är så galet roligt att blogga när man kommer in och ser era underbara kommentarer. Kan man verkligen säga tack för många gånger? Jag säger det igen i alla fall, TACK SÅ JÄTTEMYCKET!


2011-05-01
15:00:56

Nu Börjas Det Igen

Det blir nog mest troligt tävling för mig och Funi i alla fall! I torsdags ringde jag Kristin för att se om det gick bra att jag tävlade vindur sista helgen i maj, och hon sa att jag får det! Så nu börjas det om med att fundera över alla saker, outfits, boende, transport osv. Mest troligt åker jag upp med Evelina eller om jag kan åka med någon annan person från stallet. Jag ska bo med Evelina och hennes mamma i en stuga och tävla V5 och T8, dvs lätt fyrgång och lätt tölt. Spännande!


Kristin och Funi på Midurs tävling 2008


2011-05-01
13:36:21

Valborg I Bilder


De tre näst nedersta bilderna är fotograferade av Amanda, ajonssons.blogg.se