Adina Nyström

2011-07-31
18:38:00

Beautiful Day

Två härliga bilder på Calle och Elli från förra helgen när de var över på myspartaj i min stuga :))


2011-07-31
12:00:00

Dag 4 : Något annorlunda med min häst

Funi har väl ingen specifik annorlunda egenskap, men däremot kan han vara jättelugn ena sekunden och andra superpigg. T ex när vi är ute med andra hästar ska han alltid visa sig starkast och springer på, men när vi skiljs åt på hemvägen tar all energi slut. Han har helt enkelt sprungit sig helt slut för att visa sig stark att vi knappt tar oss hem sen. Han hatar dessutom att skritta på långa tyglar, det är det tråkigaste som finns. När vi värmer upp brukar jag alltid låta honom börja på långa tyglar, men efter ett tag blir han superuttråkad och börjar visa med sin kropp "Kan vi inte vända hemåt snart?!". Så då måste man börja arbeta honom på ett eller annat sätt.

Han är väl en osäker häst, låg i rang och är ofta utfryst. Han är inte van att få bestämma och inte heller van vid att ha en vän. Så det är väl en orsak till varför han är så osäker med människor, han är inte en sådan häst som kommer springandes när man ropar på honom. Dock börjar han faktiskt se åt mitt håll när han hör min moped eller när han hör mig ropa.. ganska sött faktiskt.

Men Funi är annorlunda hela han så det går inte att välja ut en specifik sak som gör honom extra speciell/annorlunda.


2011-07-31
09:48:00

Sunglasses

Jag älskar min brors röda solbrillor, lovely!


2011-07-30
17:26:00

Come Together


2011-07-30
12:00:00

Dag 3 : En fin häst/ponny som inte är din egen

Fina hästar finns överallt, men en häst jag verkligen tycker är riktigt fin är Carros Örn som dessutom är tillsalu. Om jag inte skulle börja det tyngsta året på gymnasiet nu och om jag hade haft körtkort hade jag lätt farit och provridit. Men för tillfället har jag inte tiden för en egen häst tyvärr.

Vad jag läst på Carros blogg är att Örn är en känslig häst och väldigt speciell. Vilket är vad jag vill ha, dock vet jag inte om det kanske är lite för mycket power i honom för mig. Men som sagt, han är en häst jag lätt hade åkt och provridit om jag skulle köpa häst.


2011-07-29
17:59:00

Motljus

Jag gillar den här bilden, trots motljuset. En riktigt härlig känsla av sommar helt enkelt! Motljus är det perfekta sättet att förmedla den känslan!


2011-07-29
12:00:00

Dag 2 : Mitt mål med min häst

Funi är inte min häst, men min medryttarhäst

Då Funi redan är 18 år gammal kan man kanske inte ha några jättehöga mål. Men mina mål idag är att få honom mindre rädd för vatten, få honom lösgjord och börja arbeta rätt för att bygga upp de rätta musklerna så han får chansen att hålla många år till. Jag har väl också ett mål att förbättra mina poäng på nästa tävling, och det finns en chans till det då vi kör på hårdträning i sommar! Funi får alltid sin vila i januari eller februari när det är som kallast.

Jag har även några egna mål som att Funi ska bli mer social, att han alltid ska gå bredvid mig när vi promenerar och inte så långt bakom som grimskaftet räcker, jag vill att han ska komma till mig när jag ropar på honom och att han ska få bättre kondition. Dessa mål kommer göra att vi blir ett starkare team och att han håller flera år till åtminstone de 2 åren som jag har bestämt mig för att rida honom, hihi :) (Sen kommer Kristin mest troligt ha mer tid att rida honom själv och inte behöva mig på samma sätt)


2011-07-28
14:19:00

Colorblind


2011-07-28
12:00:00

Dag 1 : Bästa och sämsta bilden på min häst/hästar


Det här är då helt klart den bästa bilden på Funi, han är intresserad, glad hela han!

Bild på Funi från våren 2010, Jag skulle tro att det har regnat, han är blöt, trött och inte speciellt intresserad. Bilden är väl charmig i sig. Men ingenting jag skulle rama in och sätta upp på väggen :) Detta var trots allt en bra bild 2010, Funi har sett mycket mer ointresserad ut!

 


2011-07-27
20:29:00

When the sun goes down

Två bilder på solnedgången i stugan från i torsdags, inte allt för illa eller? Åh vad jag älskar norrland! ♥


2011-07-27
12:00:00

Tidsinställda inlägg

Nu när jag är i skärgården kommer jag inte sitta och skriva massa inlägg, kanske några bildinlägg från dagen kommer ut eller så om det finns internet där. Annars får ni nöja er med alla de tidsinställda inläggen jag fixat. Varje dag klockan 12.00 kommer dessa inlägg komma upp så länge de räcker. Hoppas ni kommer ta tillvara på de tre sista sommarlovsveckorna nu! Tillbaka är jag den 12e augusti någon gång

Dag 1 : Bästa och sämsta bilden på min häst/hästar
Dag 2 : Ditt mål med din häst/hästar.
Dag 3 : En fin häst/ponny som inte är din egen.
Dag 4 : Något annurlunda med din häst/hästar
Dag 5 : Ditt värsta "häst minne"
Dag 6 : Det bästa/sämsta med din häst/hästar.
Dag 7 : Så här resonerar jag om ridning
Dag 8 : Din dröm häst, om du inte får ta din egen.
Dag 9 : En rid-gren du skulle vilja testa.
Dag 10 : Skriv om tävlingen du är mest nöjd med!

2011-07-26
13:55:26

FAIL

Åh så roligt att alla mina tidsinställda inlägg kom upp samtidigt trots att jag ställt in datum och tid. Jag hoppas att ni inte läste dem utan att ni sparat någonting av det roliga till sen. Nu har jag i alla fall snart packat klart och imorgon bär det av, kul! :)


2011-07-24
21:24:49

Gårdagens & Dagens Ridning

Igår åkte jag till stallet tidigt, Elli & Calle sov när jag och min puch dakota rullade ut från parkeringen. Det blev ett väldigt blandat pass. Min tanke var först att rida igång i skritt och tölt ute för att sedan gå in på ridbanan för att böja igenom. Istället red vi först ca 3 km i skritt och tölt, började från marken och sedan hoppade jag upp. Han skötte sig riktigt bra och när vi kom in på gården ville jag inte börja rida på banan utan gick ut på ovalen och red lite trav i kort tempo istället, bara för att visa att man inte måste rida tempoväxlingar där. Han fick dock toppendålig balans när jag satt på det inre sittbenet (sitter alltid på ytter) så jag hoppade av och släppte ut honom i korallen istället, kollade alla gångarter men såg ingen hälta. Då hoppade jag upp och red lite barbacka med tyglarna runt halsen, gick helt okej om man tänker på att jag inte kan sitta ner i traven. Men han anpassade sig och traven var mycket mjukare än normalt :)

Idag blev det ett konditionspass. Värmde upp i öppna i skritt & tölt till sandbackarna, där fattade jag galopp och vi galopperade hela vägen dit och halva vägen hem - ca 10 minuter kanske. Sen hoppade jag av och vi skrittade en låååång stund. Gick lite över stockar och runt träd när jag lika gick bredvid honom, hoppade över några stockar med mig på marken innan jag sedan hoppade upp igen. Då jobbade vi mycket med halter, skritt halt > tölt halt > galopp halt > trav halt osv. Blev riktigt bra mot slutet! Tempoväxlingar i trav och tölt innan jag sedan hoppade av och vi promenerade hemåt igen. Väldigt svettiga kom vi in till stallet, han fick en riktig dusch innan jag släppte ut honom i hagen. Imorgon blir det lite enklare arbete, kanske en promenad och arbete från marken. Korall igen kanske?


2011-07-21
23:08:01

Bloggledigt

Hej vänner! Nu bor jag lite i stugan, jobbar mitt näst sista pass imorgon och sen åker jag tillbaka hit med Calle och Elli. Datorn lämnar jag hemma och det är så tråkigt att blogga via ipaden som jag gör nu då det blir bildlösa inlägg så ni får lite Adinaledigt istället. På måndag beräknar jag vara tillbaka och då blir det kanske några bilder från helgen och badturen om ni har tur:) Ha en jättetrevlig helg nu!


2011-07-20
18:30:52

Referat Badtur

Idag var det äntligen dags för Badtur nr 2. Jag och Malin utgick från Funis sommarbeteshage vid tjugo över nio och mötte Maria och Sara vid kvart i tio. Sen bar det iväg i full fart mot Vallen. Funi kändes ovanligt seg i början, jag hade förväntat mig en häst med överflödigt med energi, och han kom igång efter första galoppen. Vid vallen var vi kanske en timma och femton minuter senare och vi kastade av grejjorna och skuttade ut i vattnet. Funi var lite skeptisk till en början, jag gick ut med honom, ville inte utmana ödet. Han fann sig genast road med att skvätta vatten på mig och sig själv.

Jag provade att sitta på honom också men jag har långt ifrån samma kontroll därifrån. När han inte ville vara med längre stegrade han sig lite. Men någonting som är positivt med att sitta barbacka är att man direkt känner när det är på gång. Vi gick upp och fikade sen efter ett tag, sen tog Maria ut kameran och fotograferade lite, så jag ska hämta bilderna om ett par dagar :)) På vägen hem var han riktigt energirik men det gick bra, dock tappade Malins häst en sko så hennes pappa fick hämta henne m. häst. Annars var dagen ganska lugn. Duschade Funi när vi kom hem innan jag körde hem. Kristin rider imorgon och sen får han vila fredag och jag rider lö och sö

 


2011-07-20
12:04:00

Kajsa som liten

Kolla hur söt min bejbis var när hon var en bejbis! Jag förstår verkligen inte hur någon kunde vara så söt.. Gud så glad jag är att jag och mamma köpte henne trots att pappa ville ha en annan katt, det blev bra tillslut


2011-07-19
19:31:00

Vackra Vackra Vita Häst

Lite mysbilder från 2008 på en hingst (som numera är valack), min kusins favorithäst då. Skimmer heter han


2011-07-19
14:56:28

Mys & bus

Nu är det bara 3 pass kvar vid jordgubbsståndet! 12 timmar. Snart åker jag ut till stugan och imorgon rider vi ut och badar!! Det verkar bli toppenväder, 25 grader och strålande sol, shit vilken timeing! Nu får vi hålla tummarna att de inte ändrar sig över natten :)


Jag och Funi badar 2007 på ridlägret - dock sprang han upp ganska fort igen


2011-07-18
18:09:00

Supernatural

Ohno, we're not perfect


2011-07-18
14:55:46

Perfect

Gårdagen var toppenbra! Calle, Elli & Agnes kom förbi och vi gjorde supergoda älgköttfärsbiffar med fetaost och pomme duchesse, super! Hemma gjord tårta blev det också, mums mums! Bilderna får säga resten :)


2011-07-17
15:42:02

Dagens Ridning

Jag hade först tänk rida på banan idag och lösgöra honom ordentligt. Men jag råkade försova mig lite så det han bli för varmt innan jag var i stallet. Därför tog jag ut honom på en tur i skogen istället. Men bara för att man rider i skogen betyder det inte att det måste vara kravlöst. Jag skrittade först igång på långa tyglar som alltid. Sedan fattade jag galopp när vi kom in i skogen och vi galopperade på i ett lagomt tempo. Efter ett tag kommer man ut på en asfalterad väg och då tog jag tillfället i akt och jobbade igenom honom ordentligt i vänster varv efter vägen innan skogsstigen kom igen. Då fattade jag galopp igen och när den stigen kom ut på vägen igen tog jag höger sida. Sedan töltade vi lite innan vi skrittade hem.

Galoppen fick Funi att slappna av och ha lite kul emellanåt. Dessutom är det ett jättebra sätt att värma upp hela kroppen. Han lossnade helt i skritten men tölten var det fortfarande lite styvt & stelt. Dock orkade jag inte ta den striden helt ut. Avslutade istället då han gick så bra i skritten.


2011-07-17
11:15:34

Ojdå

Ojdå. Nu har jag misskött mig igen! Det blev lite mycket som hände igår, jag jobbade, sen gjorde jag pancakes med Sanna innan jag åkte ut till stugan. Här i stugan satt vi och pratade många intressanta ämnen ända tills solen gick upp.. Så det fanns inte så mycket tid över. Nu snart ska jag åka och rida Funi och sen blir det middag med Calle och Elli. Får väl se om jag hinner kasta in ett inlägg när jag kommer hem. Hoppas det.


2011-07-15
15:26:00

Rätt svar

Det rätta svaret på minitävlingen från igår var såklart passtakt som Evelina snabbt förklarade. Som ni ser jobbar Funis ben lateralt (ej diagonalt) och det gör att hästen gungar lite mer från sida till sida. När du känner det så vet du att hästen går i passtakt.


2011-07-15
11:06:07

Ellen & Liticia


2011-07-14
17:04:42

Dagens Ridning

Idag blev det en uteritt med Linn, Maja följde med oss som en bonus en bit på färden på Sindri. Funi var lite hetsig och energisk, ville inte riktigt komma in mellan mina hjälper och slappna av. I tölten går det lite för fort för att jag ska få koll på alla ben. När vi kom till sandstigarna vände Maja då Sindri inte är i kondition men jag och Linn fortsatte in i skogen. Funi var på tårna och tänkte hela tiden tempo tempo tempo men jag höll lågt tempo tölt alt. skritt. Efter ett tag började han släppa och jag kunde trava efter sandstigen utan att det blev galoppinslag.

På hemvägen fick de en kort galopp - vilken fart det blev då! Både Nasi & Funi drog iväg, men som tur var har inte Nasi någon vidare kondis och drog ner på tempot efter ett tag och lugnade sig. Så jag fick stopp på Funi när det var dags (hade Nasi haft samma kondition som Funi och sprungit bredvid hade åtminstone inte jag fått stopp på Funi, Nasi brukar stanna bara man visslar så han är ett säkert kort). På hemvägen skrittade vi lite innan jag red lite tempoväxlingar i trav och tölt. Då kändes han riktigt fin - om än att han stressade lite när Linn & Nasi närmade sig där bak.


2011-07-14
11:39:00

Mindre roliga saker

Hej mina kära bloggläsare! Jag känner mig lite förvånad nu. Förra veckan var en av mina bättre veckor på ett tag, men trots att min statistik pekar uppåt i antal besökare är tiden ständigt på botten. Snittet senaste nio dagarna har varit 5 sekunder. Vad vill ni läsa mer av för att bli intresserade av vad jag skriver igen? Jag vet att min blogg inte varit den roligaste den senaste tiden, men jag vet inte vad jag ska skriva om. Vad ska jag göra mer/mindre av på min blogg?


Jag skulle verkligen uppskatta om ni tog er lite tid av att förklara för mig vad jag ska förbättra, det hade varit till en stor hjälp! Jag vill det bästa med bloggen, ni vill läsa om mer intressanta saker - vi hjälper varandra


2011-07-13
20:57:43

Kristin Rider Lektion För Sylvia

Idag följde jag med Kristin och såg på när hon red för Sylvia. Nyttigt att se på när andra rider också, höra vad Sylvia säger till henne & se hur han ser ut när han går travtaktigt, passtaktigt och när han släpper och har bra rörlighet i gångarterna. Riktigt lärorikt! Kristin fick göra ungefär samma saker som jag gjorde förra veckan, böja halsen & tölta låååångsamt & flytta för skänkeln. Ursvettig var han i alla fall 50 minuter senare. Får väl se hur mycket träningsvärk han har imorgon.


2011-07-13
19:03:16

MINITÄVLING

Ser ni hur takten är på denna bild? Rätt svar blir länkade!


2011-07-13
14:23:00

Ellen & Liticia


2011-07-13
11:21:00

Frida & Twicket


2011-07-12
16:38:00

Träningsvärk?

Funi har som sagt varit lite öm på ryggen i veckan när jag klämt på musklerna efter ryggraden. Det går lite till och från hur mycket han ömmar, vissa dagar mer, vissa dagar mindre och vissa dagar ömmar han inte alls. Han ömmar aldrig efter att vi värmt upp. Han ömmar aldrig efter ett ridpass då jag ridit hela tiden heller. Det gör att jag vill tro att han har en rejäl träningsvärk i ryggmusklerna.

Nu senaste tre veckorna har jag ridit 5-6 dagar i veckan istället för 3-5 dagar som han varit van vid under vinterhalvåret. Jag har ställt mer krav på att han ska jobba med ryggmusklerna och få mer driv i bakkärran än tidigare. Det är inte konstigt om han helt plötsligt får träningsvärk! Pga att han bara är öm före ett ridpass får det mig att associera till träningsvärk. Jag kan jämföra när jag personligen har jättemycket träningsvärk. 1. Det ont om man klämmer på musklerna före ett pass, men sen under och direkt efter passet känns det toppenbra. 2. Dagen efter är det antingen värre eller bättre beroende på hur hårt man tränade. Funi är dessutom inte en unghäst längre och behöver därför lite längre kureringstid för att bli kvitt träningsvärken och det kan mycket väl vara därför han fortfarande har ont.

Men tanken slår mig ändå att det kan vara någonting annat, vi får hålla koll ett par dagar till så ser vi väl om det blir bättre eller sämre. Vi får hålla tummarna


Foto: Anna


2011-07-12
11:21:29

Planering
Tisdag
 • Jordgubbsförsäljning
 • Middag med Felicia
 • Kristin rider Funi

  Onsdag
 • Jordgubbsförsäljningar
 • Middag i stugan
 • Kristin rider Funi

  Torsdag
 • Rida Funi
 • Grillfest med grannarna i stugan
 • Så mycket är planerat hittils, och nu ska jag hinna handla till min och Felicias middag innan jag går på mitt pass klockan två, ojoj! Bara att börja jobba nu Adina


  2011-07-12
  10:38:19

  I Don't Know Anything

  Här ser ni några bilder från i torsdags när Anna följde med och fotade! Jag råkade glömma min Piké hemma, men det kanske inte skadar att ni får se hur jag ser ut i stallet i vanliga fall? ;) Funi släpper just nu bara något steg här och var, men oftast ser det ut just som på bilderna, lite styvt & stelt. Det är där vi är nu, förhoppningsvis börjar det släppa längre stunder snart. Jag måste dessutom lära mig att kolla upp när jag rider


  2011-07-11
  22:14:26

  Gårdagens & Dagens Ridning

  Igår blev det en uteritt med Linn i ungefär 1½ timma, vi red till sandstigarna där vi sprang runt i alla gångarterna. Galopp var Funis favoritgångart men jag försökte ta åtminstone varannan galopp och varannan tölt eller trav för att han inte ska bli allt för taggad när vi rider dit andra gånger som det lätt vill bli om man får in en vana. När vi ridit runt bland sandstigarna i kanske 40-45 minuter började vi vända hemåt igen.

  Funi hatar att ligga tvåa, och än mer hatar han att bli omriden (!). Det fick bli precis vad vi tränade på. Först red vi i skritt på ett led, sedan red den som var tvåa om i tölt för att gå ner i skritt framför. Den som nu är tvåa rider om i tölt och saktar ner till skritt framför. Detta är en jättebra övning och är än bättre om man är 3-4 pers. När det går bra och hästen går lugnt i skritten kan man öka till att man töltar långsamt när man blir omriden och rider i medeltempo/ökat tempo förbi. Eller att man travar och rider om i galopp. Det finns olika svårighetsgrader på denna övning. En mycket bra övning för att träna att ha kontrollen över hästen sin, oavsett vad som händer.

  Idag blev det lite arbete från marken. Funi ömmade lite i ryggen igår, och även idag så därför tänkte jag att jag inte tänkte belasta ryggen någonting med min vikt idag. Började därför med att skritta på långa tyglar som uppvärmning. Att han skulle följa efter mig och gå i små små volter osv för att böja igenom kroppen. Sedan började jag flytta rumpan. Varierade mig med öppna och skänkelvikning för att själv hålla kontrollen över hur mycket han skulle tvära. Provade mig även på en liten sluta. Lite klurigt men lärorikt!

  Sedan travade jag lite och kände sedan på ryggen. Nu ömmade han inte alls så jag hoppade upp en stund och töltade några varv innan jag hoppade av, kände på ryggen igen och lät honom trava & galoppera fritt på banan. Sedan skrittade vi av.

   


  2011-07-10
  12:29:00

  Black & White

  Några mysbilder som jag fotograferade igår under en myspromenad runt byn. Jag älskar landet!


  2011-07-09
  23:22:29

  Fullspäckat

  Imorgon blir en hektisk dag. Min kusin Frida tävlar dressyr imorgon som jag tänkte åka och kolla & fota på. Efter det ska jag lunchdejta med Elli och vara med henne en stund innan Linn ringer och berättar att jag ska göra mig iordning för att åka till stallet. En relativt fullspäckad dag imorgon alltså. Vad har ni planerat? :)


  Smultronen börjar mogna nu! Blir väl pajdags någon dag.. mums!


  2011-07-09
  17:34:17

  Nåt Stort På Gång

  Funi har ömmat lite i ryggen i veckan. Sylvia kollade på honom innan lektionen och sa att det inte var någon fara. Men då han inte blivit bättre på tordagen lät jag honom vila fredag och även idag. Åkte ut en snabbis igår på väg ut till stugan - stor förbättring, åkte även förbi idag och nu ömmade han ingenting alls. Skönt! Han och Eydir kom dessutom direkt när de såg mig öppna grinden. Så söta! Myste lite med dem innan jag var tvungen att gå tillbaka till mor och far som satt och väntade i bilen. Men ändå, DE KOM NÄR DE SÅG MIG! Åh, jag glider på moln nu.. BTW, jag är ledig imorgon! Det ska firas med lite härlig musik, jordgubbar och god mat! Mumma


  2011-07-07
  22:10:42

  Dagens Ridning

  Idag följde Anna med mig till Funi och fotograferade lite. Det blev en repetition från Sylvias lektion igår, dock med mycket fler skänkelvikningar. Han var lite bråkig, men ändå blev det långt ifrån lika bråkigt som igår. Jag tror han kom ihåg en hel del från vår långa fight. Fick till några halvbra sekvenser i den korta tölten som påminde lite om gårdagens slut. Sedan travade jag lite på banan (fick förövrigt en jättebra känsla i traven!) innan vi skrittade ut på ovalen.

  På ovalen var han jättetaggad. Det påminde lite om uttagningen till vindur. Först taggad till tusen i tölten och bara sprang, sedan ville jag få lite trav men det blev bara galopp eller ännu mer ökad tölt. Till slut fick jag i alla fall lite trav och då avslutade vi. Anna fick ett par riktigt fina bilder, ska se om jag får tag på dem! Måste nog dessutom börja träna lite annat än bara tempoväxlingar på ovalen. Han blir så gaaalet taggad där annars.. Imorgon blir det ev. uteritt med Linn, eller så ska jag jobba. Vi får se, det går lite fram och tillbaka just nu. Ni lär ju märka det i alla fall!


  2011-07-07
  09:07:13

  Godmorgon!

  Godmorgon vänner! Jag har precis duschat och väntar nu på att håret ska bli torrt. Börjar jobba om 1 timma och sen åker jag och Anna ut till Funi. Anna har med kameran så nu äntligen kanske vi kan få några nya bilder! Temat är inte riktigt bestämt, men antingen ridbilder eller kanske lite porträtt, vi får se helt enkelt. Då får jag i alla fall någonting att göra en ny design av, awesome! Återkommer ikväll


  2011-07-06
  22:58:54

  Lektion för Sylvia

  Idag var det äntligen dags för lektion för Sylvia! Vi utvecklade den förra lektionen med att få in honom mellan hjälperna. Korta tyglar och massa drivning för att få in bakbenen. Fick beröm över att han blivit bättre med korta tyglar nu från förra lektionen, men idag blev det bråk pga att bakbenen skulle in. Att gå med korta tyglar och jobba sådär lagomt med rumpan är inte spec jobbigt längre, men så fort som bakbenen ska in blir det en helt annan femma. Vi red mycket på volt i tölt med en lätt böjning i halsen. Drivning + böjning = sänka sig och det måste han lära sig.

  Mot slutet sänkte vi farten jätte jätte mycket och började tänka lite öppna på volten, nu fick jag lättare att hinna med honom och till och börja med fick vi ungefär 1-2 steg i avslappnad fin tölt, att jag kan ge en eftergift utan att han varken ökar tempot eller drar tyglarna ut händerna på mig. Mot slutet fick vi till och med bra tölt med bakbensaktivitet i ½ volt! Awesome! Travade något varv på volten efter det innan jag hoppade av och vi promenerade ut en stund. Han var dyngsur i svett så jag svampade av honom innan han fick sitt kraft och gå ut i hagen.

  Betet är nästan slut i ena hagen så nu har vi slagit ihop hagen där Funi, Ivar och Eydir stod i + den hagen där alla stod i före för att få mer bete. Det var lite fart och fläkt i hagen, men nu finns det plats att röra sig på så Funi kan springa undan och så han inte behöver gå uppför den trånga passagen för att komma till vattnet. Vi har vatten på 2 ställen och ett till ska ev. komma också. Så för hoppningsvis slipper vi nu massa lårkakor.


  2011-07-06
  10:51:09

  Working 9 to 5

  (okej kanske inte, 2-6 borde det snarare vara + stress till stall 6.30-21.30) Nu snart bär jag mig iväg mot jobbet, när mitt pass är slut bär det iväg mot stallet för att rida lektion för Sylvia. Spännande spännande! Då ska hon även få kika lite på hans lårkaka och luggningarna, men det borde inte vara någon fara. Meen, nu ska jag strö lite salt på våra grusstigar och sedan åker jag!


  2011-07-05
  18:41:31

  Dagens Ridning

  Funi fick vila igår och imorse blev det en uteritt med Linn & Nasi. När jag tog in Funi fick jag nästan en chock över alla luggningar och den stora bölden han hade under magen. Fick höra av Anna-Lena senare att det mest troligt hade varit en tokfajt igårkväll. De hade hört lite pip och gnäggningar från hagen, och när de kom till hagen hade Funi, Skalmar och Nasi andats häftigt och Funi hade varit dyngsur av svett. De hade då tagit upp Funi & Eydir till en annan beteshage, duschat av Funi och smort in skrapsåren. Jag kände över hela kroppen men fick ingen reaktion när jag klämde och kände på lårkakan på magen hans. När Eydir sett lika dan ut fick Anna-Lena rådet att det inte är någon fara att rida så länge hästen inte ömmar - och det gjorde det inte på Funi. Så jag sadlade och tränsade så red vi iväg.

  Vi red i ungefär 1½ timme, inga krav på form eller så utan vi travade och töltade lite grand. Vi galopperade lite efter sandstigarna innan vi återvände hemåt i trav och tölt. Skrittade av länge gjorde vi också. När jag kom hem igen smorde jag in alla såren och sedan flyttade vi Ivar, Eydir och Funi till en egen hage, tillbaka till de andra hästarna ska nog inte Funi, det är inte värt en skada.


  2011-07-04
  23:20:46

  Jobb, Jobb, Jobb

  För nuläget hade jag gärna önskat att jag bloggat tillsammans med någon - det hade varit skönt när man själv har mycket att göra bara för att man slipper pressen lite. Men samtidigt är det en charm att ha en egen blogg! Idag har jag i alla fall jobbat mina första 5 timmar på sommarjobbet, säljer jordgubbar utanför Coop. Dessutom är arbetsveckan i full gång i stugan, vi har massakerat vår badtunna, oljat altaner och torkat bort flugskit från bord! Det sistnämnda var väldigt jobbigt, jag hann rengöra 1/8 av bordet på ca 15 minuter.. Min dag har alltså varit i full gång från morgon till kväll, kom hem klockan åtta ikväll.

  Imorgon blir det en uteritt med Linn & Nasi, mysigt värre!


  2011-07-03
  13:36:27

  Dagens Ridning

  Precis som jag sa tidigare så blev det ett pass på ridbanan idag. Funi har mest troligt blivit sparkad vid virveln och har en liten vätskefylld böld där. Han reagerade inte alls när jag tröck på den, utan sänkte huvudet och blundade för att han tyckte det var skönt. Så jag drog på sadel och träns trots den lilla bölden som var stor som en islandshästs hov.

  Påväg mot ridbanan plockade jag upp en pinne som jag hade mellan tummarna för att inte händerna mina skulle vicka. Jag har egentligen absolut inga problem med detta, saken är mer bara att jag inte kan hålla i pisken och ha händerna "ståendes" samtidigt. Det kan ju inte ens vara fysiskt möjligt! Därför red jag utan spö i början av passet, skänkelvikningar och framdelsvändningar i skritt till och börja med. Saken var att han inte ens kändes slö utan pisken utan var snarare piggare (?!) Att jag aldrig blir klok på denna häst.

  Men när vi skrittat och gjort olika lösgörande övningar i 20 minuter ungefär började jag samla skritten några steg för att sedan släppa iväg honom i en mer avslappnad och snabbare skritt. Fick väldigt många protester när jag samlade honom. Han började hota mer och mer om stegring och ibland kom till och med en stegring. Men jag tänkte på min lärodom från i onsdags och berömmde honom när han samlade sig duktigt och lät bara stegringarna rinna av, det gjorde susen och stegringshoten blev mindre frekventa.

  När han började samla sig utan ett hot om stegring varannan sekund lät jag honom börja tölta. Några steg i friare tölt > några steg i samlad tölt. När detta fungerade hoppade jag ner och hämtade pisken som jag lagt på bänken utanför ridplan och hoppade upp för att göra samma sak i andra varvet. Nu kunde jag dessutom dutta på lite med pisken om jag kände att jag ville ha lite extra rumpa med i leken - och vilken tölt jag fick! Men dock inte lika fin som den korta biten med Sylvia för 2 veckor sedan. Avslutade till slut med lite trav och galopp innan vi skrittade av. Och ack ack så svettig han var, spolade av honom och rengjorde skrapsåren (som mest troligt är från sparkar) med jodopax innan han fick gå ut i hagen igen. Nöjda och glada


  2011-07-03
  12:17:00

  Rutiner

  När jag reser bort skriver jag alltid en packlista, min kusin Josefin var den som introducerade packlisteskrivandet för mig, först kändes det konstigt att skriva en lista. Jag tjeckade ju ändå inte av den när jag väl skulle hem?! Vad var då anledningen till att skriva lixx? Men efter ett tag insåg jag att det är skönt att skriva en lista - för att hålla koll på att man får med allting. Nu för tiden blir jag extremt stressad om jag inte skrivit en packlista, packlistan lugnar mitt sinne, den gör att jag slipper vara orolig för att glömma någonting. Dessutom kan man skriva den hur långt i förväg som helst, men packningen kan man påbörja tidigast typ 5 dagar innan man far.

  Det är jätteskönt att ha en lista så man kan bocka av när allting är packat, att se att allting är med och ha en bra översikt. Förut skrev jag alltid den för hand, men iår började jag inse att man faktiskt kan göra dem på datorn också (nähä?), det går mycket fortare och det är lättare att sortera i olika kategorier. Hur gör ni när ni ska ut och tävla eller resa bort, skriver ni packlistor?


  Här ser ni min packlista när jag skulle till Vindur


  2011-07-03
  09:19:01

  Next: Stallet

  Nu hoppar jag på mopeden och åker till stallet, lär väl bli lite mer lösgörande idag. Lektion för Sylvia på tisdag så då vill vi vara någorlunda lösgjorda! Vad ska ni göra idag?


  2011-07-02
  19:57:00

  Vikten av beröm

  I onsdags satt jag och läste en av mina favoritbloggar (equiss.blogg.se) där Alexandra skrev ett inlägg om att sitta ner i sadeln och hur man kan jämföra det med att cykla, att hästens ben sitter fast i dina höftkulor och den cyklar (läs inlägget här). Men tillbaka till ämnet, hon har där en film från ett av hennes ridpass med unghästen Suprice. Där hör man hur ofta hon berömmer sin häst och en klocka ringer i mitt öra. Hur ofta berömmer jag Funi sådär? Väldigt sällan. Självklart berömmer jag honom, men inte på samma sätt.

  Just därför tänkte jag att jag faktiskt ska prova att berömma jättemycket när vi badade i torsdags, och jag tror faktiskt att det var det som gjorde susen. Så fort han tog ett steg närmare sjön berömde jag, när han gick bort från stranden mot djupare vatten berömde jag, när han började skvätta/leka i vattnet berömde jag. Och det hjälpte! Jag tror det var därför han faktiskt vågade sig ut och simma, läskigt var det självklart. Men han gjorde det! Han gjorde det för min skull, för att jag bönade och bad och för att han ville göra mig tillfreds.

  Jag ska helt klart tänka på att berömma mer i framtiden. Få honom motiverad till att göra saker för mig. Det kommer hjälpa oss än mer! Hjärtat mitt ♥


  2011-07-02
  16:43:45

  Dagens Ridning

  Då det blivit uteritter och lek tidigare tre ridturer var det dags för böjning på ridbanan idag. Elli följde med och påpekade min sits stup i kvarten, nyttigt värre! "Kolla dit du ska!", "Räta på ryggen!", "Luta dig inte inåt på volten", "Bättre stöd på yttertygeln" osv.. Värmde upp på långa tyglar med lite volter innan jag sedan började rida öppna på volt, och sedan även klockan. När han släppte fint fick han trava några varv på volten innan vi sedan gick ner i skritt och böjde igenom igen.

  Efter det blev det lite tölt efter volter och fyrkantsspåret, jobba med att få honom att komma in mellan mina hjälper och lätta fram. Avslutade med lite tempoväxlingar på ovalen innan vi skrittade av. Funi kändes bättre än förväntat, han var långt ifrån lika stel som jag trodde han skulle vara då vi mest lekt de senaste tre passen - men det kändes bra! Nöjd chej


  2011-07-02
  09:31:00

  Vattenskoter?

  Jag och Elli gick ner till hamnen igår och såg på hur riktiga lantisar roar sig på fredagskvällar. De körde med en snöskoter över viken, fram och tillbaka - över öppet vatten! Men roligt såg de allt ut att ha :)) Vår första tanke var att gömma oss i buskagen runt hamnen för att sedan låta mitt objektiv sticka ut lite, men.. eftersom det regnade lite hade det sett lite väl konstigt ut om även ett paraply stack ut ur busken!


  2011-07-01
  13:51:16

  Dagens Ridning

  "Jaktrundan" var en bra tur, red hemifrån 8 minuter i 9 och mötte upp Sara, Johannes, Annicka & Carina kvart över 9 som bestämt. Vi red över stenar, stockar, vattenpölar och myrer i skritt, trav och tölt. Stannade på ett berg och fikade lite innan vi vände hemåt igen. Funi var pigg och glad, även något stressad som han lätt blir med sällskap och inte får vara först. Vid elva skiljdes vi åt och på hemvägen tränade jag lite övergångar, trots att han bara hängt och varit jobbig hela ridturen avslutades den bra i alla fall, han gick på riktigt bra. Sänkte sig naturligt och lyssnade på mina halvhalter.

  Jag kan dock behöva böja igenom honom ordentligt imorgon, det får nog bli så. Har blivit en del lek senaste tre gångerna nu.. Men det kan också behövas!