Adina Nyström

2010-11-30
21:10:08

ROSA JUL

Kollade i Rustas reklamblad och såg någonting så hemskt som rosa julgranar!
För mig ska julen vara neutral, man ska ha en grön gran med massor och röda, silvriga eller glaskulor i. Gärna lite blandade med olika storlekar och former för att inte allting ska kännas för perfekt. Ljusslingorna ska vara tända och en stjärna på toppen. Spiraler är också fint, men stjärnan är det mest optimala enligt mig! Sedan har jag inga bra minnen av riktiga ljus i granen. Mina föräldrars kompisar hade det ett år när vi firade jul där, det slutade med att vi fick kasta ut en brinnande gran i det snöiga landskapet! Sedan dess har vi haft elektriska ljusslingor istället.
Vad tycker du om rosa, blå eller vita granar? Eller är du som jag som vill ha det traditionellt?


2010-11-30
17:38:02

Julklappsyra

Känner ni er stressade inför julen? Jag erkänner att jag nog är en av dem. Att inhandla till vänner, släkt och andra nära är väldigt svårt då man ibland inte har en susning! De julklapparna jag minns allra mest måste nog vara dessa:

 • Ett kort på mig och mina kusiner Josefin och Ellen när vi var sju, tio & åtta år. På baksidan stod det när kortet var taget med en liten söt ram runt. Detta är verkligen någonting man kommer ha kvar och minnas lång tid framöver.
 • Upplevelser är någonting som jag har önskat mig av så gott som alla mina vänner, en upplevelse kommer vara någonting man kommer minnas en lång tid framöver och vara någonting att skratta åt på senare år. Dock kan ni tänka på att inte lämna en godtrogen person helt ensam på en övergiven väg med förbundna ögon, det uppskattas inte alltid.
 • Sedan är pengar jätteroligt att få! Men av bästa vänner och nära kusiner kanske det känns lite tråkigt, men det uppskattas ofta! Men detta rekommenderas nog mer för de äldre släktingarna.
 • Detta kanske hjälper er lite på traven när ni ska försöka er på att fixa julklappar till era nära och kära!


  2010-11-29
  21:26:20

  Dagens Ridning

  Red på plan idag. Började med att böja halsen i skritt först för att sedan gå över i att flytta i skänkelvikning på volt med lätt innerhand. Man ska endast bromsa upp hästen med yttertygeln, inner är endast till för att vibrera loss spänningar i munnen, vilket jag har lärt mig fel förut och haft på tok för mycket tryck i inner men ska försöka ändra på detta. Gick bra och började sedan böja på olika voltspår i tölt med inslag av skänkelvikning i skritt på volten. Funi jobbade på bra och när det kändes som om han började släppa lite travade jag på fyrkantspåret med två stora volter på kortsidan. Sedan fattade jag galopp och gjorde samma sak i galopp. Funi fattade ofta fel galopp från början men skärpte sig sedan. Gjorde halt och busade sedan igång honom till galopp igen. Han blev mycket uppmärksam och började jobba på riktigt bra på volterna mot slutet, fattade även rätt galopp varje gång vilket var jättebra!
  Nöjd med avslutet trots att han inte riktigt ville släppa i början.


  2010-11-29
  16:39:20

  Gör en människa glad

  Hur klarar blinda människor av att orientera sig egentligen? Idag såg jag en man med glasögon, käpp som försökte orientera sig. Jag hörde på radion om blinda människor när vi åkte från stallet i fredags och funderade en del på det. Därför gick jag fram och frågade om han behövde hjälp och han tog gladerligen emot min hjälp. Det visade sig att han var på fel sida om vägen, annars var han helt rätt ute. Blinda människor är helt otroliga! Tänk att gå runt i stan helt själv och inte se någonting, fullt med trafik och trottoarkanter. Jag tror han blev glad över min hjälp, trots att jag bara ledde honom över ett övergångsställ då han sedan hittade rätt på egen hand.
  Men om ni kan hjälpa någon, gör det. Du kommer må mycket bättre själv sedan också. Jag svävar på moln :)


  2010-11-28
  20:04:49

  Skyltsöndag
  Skyltsöndag idag! Som alla andra år var det sång på stan med Kulturskolan, utklädda till olika väsen med julstämning. Själv var jag utklädd till tant med en skinnkappa som mamma köpt på en loppis, sjal, glasögon och mörklila läppar. Det var riktigt härligt att vara där i julstämningen, dricka glögg, prata med stämningsfulla luleåbor och sprida glädje. Verkligen en höjdpunkt på året! Alla var riktigt duktiga och vi skötte det galant! Åh vad jag älskar Luleå Kulturskola!
  Vad gör eran stad när det är skyltsöndag?


  Se alla bilder här                                                                                                                                       Foto: Tommy Björklund


  2010-11-27
  18:21:01

  Twicket & Frida

  Igår for jag till Frida för att sova över, vi myste på hela kvällen med idol & mysprat. Idag skulle jag fotografera Frida när hon red så vi klev upp när solen kom upp för att hinna med dagens få solstrålar. Frida och Twicket har utvecklats väldigt mycket sedan sist och det var en fröjd för ögat att se, riktigt roligt! Till våren blir det massor med tävlingar, GO GIRL!


  2010-11-27
  18:08:11

  Elma & Anna
  Fotograferade Anna och hennes medryttarhäst Elmus idag, de har verkligen utvecklas sedan sist jag såg dem. Här har ni bilder från den gången. Skillnad eller? :)


  2010-11-27
  16:50:00

  Trostan & Elvira

  På bilderna ser ni Elvira & Trostan, det är Elvira som äger Elma som Anna brukar rida. Trostan är en ung islandshäst som är under inridning. En härlig liten krabat!


  2010-11-26
  17:31:57

  Dagens Ridning

  Var ute i stallet klockan 11 idag då jag endast hade NK (8.15 - 9.30), tog därför med mig kameran för att få några fina bilder på Funi, det var ett tag sedan sist. Men självklart ska inte planerna gå som planerat, Funi är som ni kanske sett tidigare, en mycket svårflörtad pojke.

  Sådär såg de första 20 bilderna ut. Öronen bakåt eller åt sidan, aldrig fram med nyfikna ögon som man vill se. Han ser verkligen frågande ut, "Varför står vi här? Kan vi inte fara ut och leka istället?" eller "BLÖÖÖH, ta bort den där konstiga saken!!!"
  Mot slutet såg han lite intresserad ut när jag gullade på honom, men så fort som jag tog upp kameran for öronen bak och han såg sådär fundersam ut igen. Liten Hest. Ajja, bättre lycka nästa gång!

  Vi drog ut på en kortis, böjde halsen och få honom att länga sig och sedan tempoväxlingar tölt. Avslutade en kort stund på banan med att få honom att sänka sig på volten också, gick bra!


  2010-11-24
  18:19:42

  Dagens Ridning
  Idag åkte jag ut med Kristin som skulle visa mig vad Atli gick igenom under Atlikursen under höstlovet. Fick prova på att flytta från marken och även samla, det är annorlunda och svårt att hitta rätt hjälper, men det lär nog bli bättre med lite träning! Tänker inte gå in på att beskriva då det inte riktigt går.. Ingen speciellt lång ridning blev det men vi pratade en del, bland annat lite hur Funi varit förut osv. HAHAH! Han har varit en riktigt fräckis som enbart skenade med Kristin när hon köpte honom, ingen vågade rida honom pga det (enbart Kristin) och allt för många ramlade av, lilla gubben.


  2010-11-23
  19:12:04

  Happy days

  Svenska 9.25-10.20
  Lunch

  Så såg min skoldag ut idag, lagomt tufft. Gick och handlade garn då min käraste mormor ska sticka ett par sockar (att jag glömde mina favoriter på bussen till gällivare nämde jag aldrig), grönt garn blev det med lite gula inslag (+ några andra färger). Hoppas att de blir underbara!

  Åkte buss till Bälinge vars morfar skjutsade upp mig till stallet, Madde var där så vi tog in hästarna tillsammans och skötte om dem. Funi vägrade äta upp sitt lusern (igen), mest troligt för att han var mätt eller så matvägrar han, får se hur han gör imorgon.

  Vi red på banan, började med lång yttertygel och med hjälp av ledande tygeltag få honom att länga, sänka och böja halsen, . Kortade yttertygeln och gjorde samma sak men även när han bet tag i inner flyttade jag honom i skänkelvikning på volten några steg ordentligt och gjorde sedan om tidigare procedur. När det gick relativt bra i båda varven började jag trava och göra samma sak men med kort yttertygel från början, när han bet tag gick jag ner i skritt och flyttade för skänkeln.
  Jobbade med detta ett tag tills det släppte, red i åttor och få samma resultat. Började sedan jobba med serpentiner först i skritt och sedan tölt. Det märktes att det var ett tag sedan vi jobbade med tölten, han föll över i trav hela tiden i början, men sedan kom vi igång! Kändes riktigt bra och han släppte fint i munnen och lyssnade bra på mina förhållningar. Nöjd!


  2010-11-21
  20:13:23

  Beautiful Ones

  Det var lite förlänge sedan sist va? Jag och min katt har gömt oss i min brors lägenhet hela helgen då vi skulle få besök av några som var allergiska, Elin besökte mig på fredagskvällen och vi hade tänkt se Micke och Molle (ni vet filmen om räven och hunden), men Arvid hade ingen VHS så den planen gick av stöpet. Men vi ska se den senare någon dag! Istället såg i Idol och sedan School of Rock. Jag gillar min Elin! Hon är bäst! Igårkväll for jag till Ellinor och åt middag hos henne, vi såg på Avatar på kvällen innan hennes pappa skjutsade hem mig, snäll som han är! En härlig helg har jag haft och varit med två människor som helt enkelt bara är bäst!


  2010-11-18
  22:18:03

  Finaste häst tävling

  Jag blev uttagen till Catagos tävling vars man kan vinna biljetter till stockholm horse show med mera. Jag är bidrag nummer 6. Om ni nu inte tycker att jag förtjänar den platsen borde Linnéa och Sancho få den, nummer 2!
  RÖSTA HÄR: http://catago.blogg.se/2010/november/lasartavling-etapp-tva.html


  2010-11-14
  19:09:42

  I'm Walking on Sunshine
  Var till stallet idag. Strålande sol och -15 grader kallt ute! På med tjocka vantar, tjockjackan och täckisar, åh vad jag älskar vintern! Började med att rida ut ca 30 minuter. Böjde, ställde och flyttade och höll bra tempo. Red alla fyra gångarterna och han skötte sig bra, även om han inte riktigt ville släppa i vänster sida. Vände därför tillbaka lite tidigare och gjorde en repetition av Sylvias lektion från i fredags. Han släppte bra och vi avslutade där.
  Nöjd med dagens ridtur trots allt. Han gjorde vad jag ville (med några protester), hade bra energi och jobbade på. Så mycket mer kan jag inte begära av min 17 årige vän.


  2010-11-14
  11:58:00

  Fars dag
  Har du grattat din pappa idag? Det är nämligen fars dag! Själv klev jag upp och bakade scones till frukost med varm choklad och juice. Det var riktigt gott! Vad gjorde du åt din pappa?


  2010-11-14
  01:50:18

  Luleå Blues
  Jag har bestämt mig för att istället för att beskriva dagen i ord och meningar, blir det som en låt. (melodi: vanligt blues komp)

  Adina hon försov sig, hon sov som en stock.
  Sedan väckte mamma hennes henne opp
  Vi sjunger luleåblues, vi sjunger Luleåblues.
  Av morgonsolen (A-a-ah) blev det bara mos!

  Bilen Arvid körde, fort som det gick.
  Vi sprang in på haglövs och handla fritt.
  Vi sjunger luleåblues, vi sjunger Luleåblues.
  Av sparpengar (A-a-ah) blev det bara mos!

  På Ikea vi sprang, runt som gehun.
  Vagnen blev full innan tretton trettiosju.
  Vi sjunger luleåblues, vi sjunger Luleåblues.
  Av sparpengar (A-a-ah) blev det bara mos!

  Till frasses vi gick, utan ett ord.
  Många måste tro att vi nog fått nog.
  Vi sjunger luleåblues, vi sjunger Luleåblues.
  Av hamburgarn' (A-a-ah) blev det bara mos!

  Men Agnes hon ringde, hon rinde hela dan'.
  Hon måste trott att jag flytt från stan.
  Vi sjunger luleåblues, vi sjunger Luleåblues.
  Av samtalet (A-a-ah) blev det bara mos!

  Vägen till vännen, gick som en dans.
  Vi kände oss som om vi var i nån' trans.
  Vi sjunger luleåblues, vi sjunger Luleåblues.
  Av besöken (A-a-ah) blev det bara mos!

  Vi drog på oss tjockekläder, gick ut på byn.
  Folk måste tro' vi var på äventyr.
  Vi sjunger luleåblues, vi sjunger Luleåblues.
  Av promenaden (A-a-ah) blev det bara mos!

  Calle och Sanna, de gick hand i hand.
  De måste trott de var nån' annanstans.
  Vi sjunger luleåblues, vi sjunger Luleåblues.
  Och av pulkan (A-a-ah) blev det bara mos!

  Upp på ormbergbacken, gick som en dans.
  Ända tills Agnes föll platt pladask.
  Vi sjunger luleåblues, vi sjunger Luleåblues.
  Av pulkturen (A-a-ah) blev det bara mos!

  Calle och Agnes, de hittar bara på tok.
  Stackars Adina hon får leka lok.
  Vi sjunger luleåblues, vi sjunger Luleåblues.
  Av tåget (A-a-ah) blev det bara mos!

  Kvällen tar slut, efter kaka och spel.
  Men lyckliga kommer vi tillslut hem.
  Vi sjunger luleåblues, vi sjunger Luleåblues.
  Av kvällsolen (A-a-ah) blev det bara mos!

  Hoppas ni förstod hur GRYMT lyckad min dag har varit! Trots alla mosiga slut, men på riktigt var sluten riktigt bra dem med!

  2010-11-12
  23:09:06

  IDOL LIVE
  Ikväll var det dags för den första idol finalen som gick av stapeln i Arcus i Luleå. Jag var där med familjen min och vi satt på första parkett. Dock var det så att första parkett inte var några bra platser. Det fanns självklart runt scenen men de var såklart upptaget när jag kom in, 16 minuter efter sex. Så vi hamnade på några halvskymda platser med dålig sikt, ingen höjdare.

  Temat var dock helt underbart! Kvällen bjöd på rocktema och bra låtar, vi slapp reklamen och fick istället höra alla utslagna idoler. Daniel, Alice, Sassa, Geir (!) och sedan var även Tove Styrke på besök, dock gick vi innan. Vi gick när första delen av idol var slut. Det var minst lika bra att sitta och äta lite framför soffan hemma.

  Självklart var idol en stor upplevelse, men om man köper första parkett och betalar för de bästa platserna vill man gärna få en plats vars man ser vad man hör också. De var duktiga på att hålla publiken sysselsatt under pauserna och en bra stämning, om man nu bortser från de 800 missnöjda personerna som tyckte att de kastat bort pengarna pga sina skymda platser, men efter första pausen försvann den missnöjdheten och det blev riktigt drag i Arcus!

  Om du vill gå och se Idol någon gång, kom ihåg att gå TIDIGT och hitta platser så ni kan se någonting. Jag kom in efter 16 minuter och ändå fick jag dåliga platser. Man måste vara nästan först för att få en bra plats. Hoppas eran kväll varit minst lika lyckad som min! För min var inte 100, men kanske 6 av 10. Men idol borde åtminstone varit 8 av 10!

  Geir var nog en av kvällen höjdpunkter, Han sjöng Rosanna (av Toto)Geir i Arcus Hallen


  2010-11-12
  15:52:15

  Lektion

  Red lektion för Sylvia igen. Började med att värma upp i skritt precis som vanligt. Böja hals och kropp på volt med inslag av rakt spår (men fortfarande böjd hals). Sedan gick vi in på en volt med kontakt på båda tyglarna och med hjälp av ledande tygeltag skulle jag få honom att sänka huvud och hals + att han skulle hålla halsen böjd inåt. Tog ett tag innan han gav sig i skritten men när det lättade i båda varven började jag trava och göra samma sak.
  Här går det bra om yttertygeln är lös, men då ställer man inga krav på honom. Så fort som man kortar yttertygeln och ställer lite krav börjar han tjorva. Han springer fortare än nödvändigt och smiter ut från våran fina volt som inte blev lika fin. Efter ett tag släpper han lite i vänstervarvet genom många ledande tygeltag och avbrott med skänkelvikning på volt i skritt och börjar trava mycket lugnare och jag provar på att genom lite kittling i mungipan på honom få honom att släppa bettet och jobba riktigt bra! Då byter vi varv till vänster. Här håller han tempot mycket bättre och jag får jobba än mer med att få ner tempot och sedan börjar vi böja. Mycket skänkelvikning här och även en del framdelsvändningar behövdes för att han skulle börja jobba ordentligt med vänter bakben.

  Avslutade med att trava lugnt och fint med böjd hals i båda varven runt fyrkantsspåret när han blivit riktigt fin.


  2010-11-09
  15:58:37

  Kom Änglar
  Har precis kommit hem från skolan, lugn skön start efter lovet. 2 lektioner med film, idrott och sedan avsluta med matte. Nu sitter jag här efter en 20 minuters lång (och socialt positiv) promenad hem med härlig musik spelandes från datorns relativt dåliga högtalare, filosoferar och finner lugnet. Vad gör du när du ska slappna av?


  2010-11-08
  23:06:25

  Hästdag
  Dagen har bestått av 2 långturer till häst. Ellinor & jag hade bestämt oss för en heldag i stallet och vi tog med varm choklad, bullar & kakor. Dagen började då hos Funi som haft en tung helg, därför red jag själv ut en riktig kortis för att mjuka upp och få bort lite mjölksyra, mycket trav och skritt.

  När jag och Funi kom tillbaka gjorde jag iordning Eydir och Elli Gabriel. Det blev den vanliga "turridningsstigen till galoppbacken", bra tempo dit, mer skritt hem. Vid galoppbacken hade Eydir eld i rumpan och det gick verkligen fort! Öronen fram, mjuk i munnen och ett härligt väder (dock mycket kallt!), bättre kan det inte bli.

  Nästa ridtur var senare mot kvällskvisten. Det var redan mörkt när jag och Elli kom till hennes medryttarhäst Gubben. Vi tog in hästarna och sedan bar det ut på en andra tur. Det är skillnad att rida stor häst motför mina små filurer. Men roligt, vi travade mycket och var ute ungefär 1 timme och 30 minuter (för andra gången denna dag). Nu känner jag hur ont jag har i min rumpa, inte kul att skumpa runt i obalans i en sadel vilket jag gjorde stora delar av kvällen, men nästa gång kanske det sitter lite bättre.
  Nu ska jag avrunda kvällen, imorgon ska jag sätta ut stolar mellan 18-22 inför Idol som kommer till Luleå i helgen, det ena är mycket trevligt, det andra mindre. Men sådant är livet!

  2010-11-07
  18:11:00

  Stockholmsbrudarna.

  "Vi är då inga storshoppare" utbrast jag och mamma när vi kom hem från 4 timmars shopping utan en enda kasse på tordagskvällen. Så såg det ut mestadelen av våran Stockholmsresa, vi gick runt - provade, men lämnade tillbaka - och kom knappt hem med en enda påse. Jag handlade på Weekday (min favoritbutik), 2 par jeans och en enkel T-shirt. Vero Moda fick sig en omgång också vars jag köpte en vit skjorta/blus. Detta handlade jag i slutet av andra dagen. Dvs vi hade gått ca 10 timmar på stan innan jag tagit fram börsen min.
  På söndagen precis innan vi for till Arlanda köpte jag 1 par jeans på Bikbok + en militärgrön skjorta = riktiga myskläder (!) som jag kollat på dagen innan.  

  Trots allt blev det en helt okej shoppinghelg för mig. Mamma däremot fick gå runt i sina 2 tröjor som hon tagit med sig då det enda hon köpte var 3 par örhängen (som tillhör oss) och i sista butiken handlade hon även en sjal. Hon tyckte dessutom att jag provade mycket kläder, HAH. Det är det som är själva nöjet

  Mina två tremänningar som vi träffade på freedagen myser med värdfamiljens katt 


  2010-11-04
  08:02:24

  Free as a Bird
  Nu far jag till Stockholm med mor och far, blir borta tills på söndag och lär inte skriva någonting innan dess. Vad ska ni göra i helgen?

  2010-11-03
  18:25:27

  Another One Bites The Dust

  Sitter här ljupt försjunken i mitt NO arbete.. Lagomt roligt det. Men det är så att storstaden får finbesök imorgon och nästa vecka består av att jobba med att ställa iordning Idolscenen med basketlaget och sedan Funi & basketen, så jag vet då inte hur mycket tid över för skolan det blir. Bara att jobba järnet ikväll. Kul.

  Stallkatt i Nickbyn på egna äventyr


  2010-11-02
  14:34:09

  Helt Otroligt
  Nu har jag äntligen fått träffa min prins! Tänkte först rida efter vägen och flytta en massa med bra tempo, men när vi gick nerför backen vid stallet halkade han hela tiden och vid korsningen såg man hur isen speglades av solens sken åt båda hållen. Hoppade av och gick tillbaka till stallplanen med honom. Red istället upp bakom bommen, mycket bättre underlag där, något hårt men det gick fint att tölta och trava. Ställde åt olika håll och höll bra tempo här istället, han lyssnade bra! Imorgon ska jag rida lite senare på dagen, förhoppningsvis är det ingen ishinna över vägen då.

  När jag väntade på att morfar skulle hämta mig kollade jag ut genom fönstret från josefshallen. I stohagen ser jag en av hästarna stå, tror det var müsla. På henne sitter en flock med fåglar!?! Jag har aldrig sett någonting liknande, de satt under magen, mellan öronen, mellan bakbenen och på ryggen. Självklart hade jag inte med kameran, som alla andra tillfällen då man verkligen ville ha med den. Menmen, bara att ta nya tag!

  2010-11-01
  21:50:13

  Hej Mitt Vinterland

  I fredags tog jag bussen till snötäckta landskap, 3 timmar och 5 minuter senare var jag framme hos Evelina i Gällivare. Helgen har bestått av mycket hästar, tävlingar, kurser. Jobbigt värre men kul! Idag fick vi äntligen sova ut och sedan fick jag provrida Thytur, ovant med femgångare men om man han är en mycket trevlig häst!
  Fotograferade även Evelina och hennes unghäst Frosti, två riktiga sötnosar, i hagen. Jag verkligen älskar dem bilderna!
  Tack för tiden Evve! Det har varit jätteroligt att vara med dig och din familj! Vi får göra om det senare, och sen ses vi kanske på tävlingsbanorna till våren.


  Evelina och ursöta Frosti