Adina Nyström

2011-05-29
10:23:00

Ledighet för Hästarna

På sommaren brukar många låta sina hästar gå på bete en period, vissa hela sommaren medan andra bara ger någon månad eller vecka. Förra sommaren blev Funi sjuk och fick därför vila två månader under sommaren men om inte han blivit det hade han nog inte fått vila någonting. Personligen förstår jag inte varför folk låter sina hästar vila under sommaren? Visserligen förstår jag att många åker bort under sommarens vackra, varma dagar, man behöver inte fixa med foder, in & utsläpp och mockning av boxar vilket ger alla hästägare en lite större frihet att röra sig på.

Men varför låta hästen vila under sommaren egentligen? Sommaren är den bästa tiden på året att rida på, som skolelev har man hela sommarlovet att spendera i stallet, och även vuxna som jobbar har ett par veckors semester. Man kan rida vilken tid på dygnet som helst, det är ljust och fint, man badar och har det toppentrevligt! Så varför ska man egentligen låta hästana vila under denna underbara period för att sedan istället rida ut i januari när det är -25 grader kallt ute och man förfryser tårna bara för att hästen inte kan vila? Skulle det inte vara bättre att sitta i sadelkammaren och dricka en kopp varm choklad, kanske skritta ut någon tur barbacka bara för att hindra ridabstinensen lite?

Själv låter det mycket bättre i mina öron, på vintern klagar ändå bara alla på att det är kallt och jobbigt. På sommaren klagar alla som har sommarledigt från hästarna att de vill rida, så varför inte rida på sommaren och låte hästarna vila den kallaste vintermånaden? Det är trots allt under sommarhalvåret som alla tävlingarna är och under de kallaste månaderna är det oftast tävlingsledigt. När brukar ni låta era hästar ta sin ledighet?Kommentarer:
#1: anna

håller med dig! och dessutom, så om man låter hästarna vila hela sommaren så tappar ju hästarna alla muskler och all kondition som man har byggt upp under vintern.sen tycker jag också att det är konstigt att så många ställer av hästarna under vintern också för att dom anser att det inte går att rida lika seriöst då för att det fastnar så mycket snö under hovarna, men hallå, har dom aldrig hört talas om snösulor ;)

2011-05-29 @ 14:47:40
#2: fridan

härlig bild!jag låter inte kalle vila på sommaren. det är ju på sommaren det är som roligast att rida, det är ljust länge och man har ofta kanske lite mer tid! kalle får lugnare perioder på vintern istället när det ändå är så begränsat va man kan göra... :)dock ska man ju inte låta äldre hästar som kalle vila alls, de mår bäst av rörelse :)

2011-05-29 @ 15:45:54
#3: Natalia

Bolli brukar få en vecka eller två då vi kanske bara skrittar ut eller att han få stå och njuta av sommar gräset.Men håller med, i flera veckor eller månader är ganska mycket. Och som sagt. Sommaren är den bästa tiden på året för att rida och träna :D

2011-05-29 @ 17:55:27
#4: daniella

Våra hästar brukar få vintervila i 1-2 månader. På sommaren kan dom få en ledig vecka men annars rids dom hela sommaren :)

2011-05-29 @ 18:14:58

Håller med dig!!Bruse ska få vila 3 veckor men på dom veckorna ska han ändå ut och röra på sig 1/2 dagar i veckan :P För att inte tappa musklerna och behöva börja om på nytt :P

2011-05-29 @ 18:19:10
#6: Patricia

haha gud vilken gullig bild :)

2011-05-29 @ 19:25:00
#7: Linnéa

Förstår inte heller varför folk låter sina hästar stå på sommaren, kanske någon vecka eller så men det är mycket smartare att ställa av på vintern. Sancho får ingen vila alls, bara om jag skulle vara borta någon vecka eller så. Han får inte stå för länge, för då blir han alldeles för stel och då är det risk att han inte blir som vanligt igen. Men han får gå på sommarbete under hela sommaren, så lite ledigt får han allt :)

2011-05-29 @ 22:11:36
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: