Adina Nyström

2011-03-24
16:24:00

Longera Katt/Hund?
Skulle du kunna sätta ett metallföremål i din katt/hund/kanins mun och sedan driva på den runt dig i en cirkel - precis som du gör när du longerar en häst? Varför / Varför inte? Varför är det tillåtet att göra så med hästarna? En tanke som nyss slog mig. Skriv gärna vad du tycker

Kommentarer:
#1: Lisa

Hej! Fin blogg du har. Kan inte låta bli att fundera lite kring din frågeställning.. ^^

Mitt första självklara svar är nej, det skulle jag inte. Och eftersom jag ogillar "vanlig traditionell" longering tänker jag sedan att ja, det är ju dumt av oss att göra så med en häst då.

Men sedan inser jag att jag faktiskt skickar min häst på volt lite nu och då jag med, även om det är sällan hon behöver ha metallskrot i munnen. Så mitt svar blir följande:

Det är förmodligen "tillåtet" vid hästhantering eftersom vi har en helt annan syn på hästar än vi har på tex kaniner och katter, ingen skulle ju få för sig att rida på en katt eller en kanin! Den andra biten i det hela är att hästar och kaniner inte fungerar likadant mentalt. Man får helt enkelt inte samma gensvar och resultat av att driva en kanin på volt som att göra det med en häst. Och eftersom vi har bestämt att vi ska domesticera hästen och använda den till diverse saker så använder vi att driva den på volt som ett enkelt sätt att jobba med dem och lära dem saker. Vi tvåbentingar är ju som bekant inte lika snabba som hästar.

Ojoj, långt och flummigt blev det.. :P

2011-03-24 @ 18:59:39
#2: Heidi

HAHAHA roligt att du ställde den frågan! Min mamma hade en överviktig katt och jag satte på henne ett koppel och så tog jag mitt dressyrspö och började longera henne... Det konstiga är ju att det är lättare att få ett djur på 600 kg, hästen alltså (katten vägde inte 600 kg) att lyda än en liten katt men hon va omöjlig!! Och sen kom mamma och blev vansinnig. Men mamma tycker det är okej att jag longerar hästar men inte hennes katt =)

2011-03-24 @ 19:38:24
#3: fredrika

Fin blogg!

2011-03-24 @ 21:48:06

Jag skulle inte göra så med en häst heller =)sv: haha ja visst är det? :D

Tror det kommer bli as najs med det rosa tränset 8D

2011-03-24 @ 22:16:40
#5: Lisa

sv: Det är ändå en filosofiskt intressant grej att fundera på. Varför är det mer ok att tämja och rida en häst, egentligen? Är det det? Jag kan fundera hur länge som helst på sånt! Har innerst inne rysligt svårt att tycka det är moraliskt korrekt att hålla hästar på stall och använda dem som vi i många fall gör...

2011-03-24 @ 23:14:05
#6: Linnéa

Intressant tanke, som helt klart är värt att tänka på. Men som Lisa sa så fungerar ju inte hästar och katter/hundar/kaniner på samma sätt. Fast jag är nog lite kluven, longering kan vara nyttigt/roligt för både häst och ryttare, om man inte bara låter den springa varv på varv utan lägger in andra grejer också.

Skulle vara kul om du kunde skriva ett inlägg om vad du tycker om longering!

2011-03-24 @ 23:16:52
#7: Anna

Som de andra skrivit ovan, väldigt intressant tanke! Jag fattar inte hur du kommer på alla sånna där saker! :) Jag har ju sett hundar som går på skrittband, som hästar gör.

Men eftersom att vi går ut med hundarna i koppel så är det ju ungefär som att longera/skritta hästar. Men nja, jag skulle nog inte longera min hund, eller hon skulle nog inte fatta vad jag gjorde ;)

2011-03-25 @ 08:24:10
#8: Lisa

SV: Fast, skulle de verkligen det? Det är ju det som gör den här frågeställningen så problematisk. Åtminstone i dagens samhälle skulle hästarna förmodligen inte må bättre om vi bara släppte alla lösa. De är vana att leva i fångenskap, det är för mycket trafik överallt, de är "för många", många är inte vana att fungera tillsammans med andra hästar (vilket skapar kommunikationsproblem hästarna emellan), osv.

Det är egentligen inte ens säkert att vildhästarna mår bättre än hästar som hålls i så naturlig fångenskap som möjligt. De vilda hästarna är tex inte garanterade att få mat, de får ingen hovvård, etc.

Det är en sån jäkla svår fråga!!

(Sorry för långt och filosofiskt igen, borde kanske skriva ett blogginlägg om det istället.. ^^)

2011-03-25 @ 10:15:42

Svar: Tack så mycket :) Precis, man rider s.k. förvänd galopp, alltså tex. höger galopp i vänster varv. Det är jättebra för att stärka hästarna, men man tränar även på att själv vara stadig och tydlig så att dem inte byter. Man får börja med väldigt svagt böjda spår, så kan man sedan gradvis öka :) Curre tycker att det är riktigt jobbigt, speciellt i vänster varv!

2011-03-25 @ 10:48:16
#10: Lisaaa

Sv: Ja, det ser ju ganska mycket snyggare ut, och så är det ju faktiskt jätteskönt också :)!Vad roligt att du ska börja tävla :D!

2011-03-25 @ 15:08:25
#11: Lovisa

sv: Jaa, hon var verkligen en riktig liten pärla!

2011-03-25 @ 15:17:35
#12: Lisaaa

Sv: Ja, lite gulligt är det allt. Okej, ja limegrönt är supersnyggt det med! Såg en jättesnygg svart vojlock för ett tag sen med limegrön kant :)!

2011-03-25 @ 16:04:13
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: