Adina Nyström

2011-02-23
14:14:18

Mål Med Funi

När man är medryttare på en häst och har mål gäller det att alla som rider den har samma mål. Det går alltså inte om en jobbar klassisk ridning 2 dagar i veckan och den andra western 2 dagar och säger att allting som den ena lärde ut de två tidigare passen är fel, då krockar det i hästens hjärna. Jag och Kristin har nämnt våra mål med Funi och hur vi ska uppnå dem för att vi ska sikta mot samma mål och bli mer samspelta.

Vi har tre grundmål med honom och de är att han ska vara lätt i handen, bli lättare att samla och trampa under sig med bakbenen och att han ska bli mer lyhörd. När alla dessa kriterierna är uppfyllda kommer han automatiskt få bättre takt i tölten, länga travstegen och mer luftiga framben då musklerna som byggs upp genom lösgörande övningar och de som behövs för samling kommer ge vad vi är ute efter - luft, sväv och takt.

Vi ska nå dessa mål genom att jobba mycket kort tölt och även jobba med ökningar utan att han tappar takten, samma sak i trav. Vi måste jobba mycket på volt och många olika lösgörande övningar och bli mer stadiga på handen, låta Funi finna tryggheten hos oss och inte jaga honom för att han sedan ska honom komma till oss. Till våran hjälp kommer vi rida för Sylvia och även Atli när han kommer på besök, Kristin ska försöka rida några lektioner också och på så sätt blir Sylvia våran länk som kan få oss ännu mer samspelta då tiden inte finns att se på när den andra rider varje vecka. Vi för riddagbok - men man kan inte alltid få ut allting till fullo genom det. Om vi håller denna planen kommer han bli mycket bättre, en stor skillnad har skett under hösten när jag ridit för Sylvia lite då och då och det är bara att fortsätta.

Sedan har jag några egna mål så som att Funi ska lita på mig som person mer, att han ska bli mer tillgiven och försöka bevisa Kristin att Funi faktiskt kan bli den hästen som kommer galopperandes mot en i hagen - han behöver bara massvis med tid. Funi är en häst som inte kommer springandes just nu, men jag tror man kan vinna hans hjärta med massvis av kärlek!


Kommentar:
#1: Linnéa

Vad kul att läsa om era mål!

Med massa kärlek går det mesta, haha :) Sancho kommer inte springandes, men han kommer iaf gåendes ;) Alltid nått!

2011-02-23 @ 16:16:18
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: